Hulladékcsökkentés receptkönyvvel és holmigyógyítással

Az Európai Unió minden évben meghirdeti Európai Hulladékcsökkentési Hét című kampányát, amihez magánszemélyek, intézmények csatlakozhatnak saját akcióikkal. A Kútvölgyi úton működő Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja tavaly csak az utolsó pillanatban értesült a lehetőségről, de így is sikeresen regisztrált egy környezettudatos szemléletformálást célzó ötlettel, amely a munkatársak és az oktatók mellett kiterjedt a hallgatókra is.
Először széles körű felmérést végeztek az érintettek hulladékkal kapcsolatos ismereteiről, szokásairól, az otthoni és a munkahelyi hulladékterhelés és -gyűjtés különbségeiről. Ez alkalmat adott a megkérdezetteknek, hogy megosszák a témába vágó ötleteiket, javaslataikat. A felmérést végzőket is meglepte, hogy az intézmény munkatársainak háromnegyede már korábban is annyira fontosnak tartotta a hulladékmennyiség problémáját, hogy saját maga is tett a csökkentésért. A válaszadók még magasabb százaléka jelezte, nyitott a további változtatásokra. Ebből a nagyon kedvező alaphelyzetből a szemléletformálás felől el lehetett mozdulni a gyakorlat felé.Hulladekcsokkentes_receptkonyvvelA központban folyó, jellemzően irodai munka során a kiemelkedően legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék a papír. A kétoldalas nyomtatásra való odafigyelés és a felesleges nyomatok hátoldalának használata már nem volt újdonság. Ez kiegészült a keletkező kartondobozok mennyiségének csökkentésével és egy – többször meghirdetett – „Ne nyomtass nap!” bevezetésével. A papírmentesen, e-mailekben, személyes beszélgetésekben és közösségi médiaposztok formájában közzétett kampányok eredményeként sikerült mérsékelni a részben kényszerűségből felhasznált papírmennyiséget.
A munkahelyi étkezés adta a másik fő hulladékcsökkentési lehetőséget. Az otthonról bevitt vagy a rendelt ételek dobozai ugyanis meglepő mennyiségben halmozódtak fel a konyhákban. Ahelyett, hogy ezek a szelektív gyűjtőkben végezték volna, az aktivisták arra ösztönözték a munkatársakat, hogy használják fel többször, vagy időről időre ajánlják fel olyan kollégáknak, akik tovább használnák a dobozokat. Emellett odafigyeltek arra is, hogy a központi rendezvényeknél az italokat üvegpalackokban rendeljék, megelőzve a PET-hulladék keletkezését.
A pandémia nem várt lökést adott a hulladékcsökkentési erőfeszítéseknek, a munkatársak jelentős hányada ugyanis, az otthoni munkavégzés miatt, nem termelt szemetet a munkahelyén. Persze a látszólagos siker nem tévesztette meg az aktivistákat, akik az idei Európai Hulladékcsökkentési Hétre már alaposan átgondolt programmal jelentkeztek. A kiindulási alap az intézmény munkatársainak birtokában lévő tudáskincs. Ez az ismeretanyag ad lehetőséget a járvány elleni védekezésben a gyakorlatban dolgozó orvoskollégák segítésére, és ez ihlette a programot is.
Az első célkitűzés egy speciális receptkönyv összeállítása, amely a konyhai maradékok felhasználására adna gyakorlati tippeket. Gondolhatunk például arra, hogy a teába facsart citrom héjából komposztálás helyett kandírozott citromot lehet készíteni, vagy a megmaradt paprikás krumpli krumplis tészta formájában kerülhet ismét az asztalra. A szakácskönyv összeállításánál az Egészségügyi Menedzserképző Központ nem csak a saját munkatársai, hallgatói ötleteire számít. Örömmel veszi, ha a kerületi szomszédok, vagy akár még szélesebb kör fifikás háztartási praktikáival lehetne megtölteni az oldalakat, hogy aztán – papírkímélő, digitális formában – mindenki számára elérhetővé tegye.
A másik idei cél a „Holmigyógyítók” talányos munkacímet kapta. Ez egy olyan lista lenne, amiből hasznos ötleteket lehetne kapni, ha valami elromlik otthon. Ha például tönkremegy egy cipzár, akkor a ruha eldobása helyett meg lehet javíttatni – csak tudni kell, ki foglalkozik ilyen apró-cseprő dolgokkal.
A központ lelkes önkénteseinek nincs kapacitása arra, hogy a lista egy jól használható honlapon is megjelenjen, de talán érkezik olyan felajánlás, ami ezt is lehetővé teszi. Ebben a kezdeményezésben a hegyvidéki ötleteknek talán még nagyobb szerep jut, hiszen az elérhető környékbeli szolgáltatók címei a legértékesebbek. A javaslatokat az info@emk.sote.hu elektronikus címre lehet beküldeni.
A XII. kerületi jó példa is mutatja, hogy a november 21–29-ig zajló Európai Hulladékcsökkentési Hét nemcsak néhány napig tart, hanem – az elhivatott önkénteseknek köszönhetően, akik a környezetvédelem fontosságát átérezve maguknak és közösségeiknek készítik a programokat – kiterjed az egész évre és kihat egész életünkre.

(Barta)