Ismét együtt reggeliztek a bringások

A Hegyvidéki Zöld Iroda és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) az idén is csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub országos Bringásreggeli rendezvényéhez, a helyszínt és a finomságokat biztosító Majorka Kávézóval és Sörözővel együttműködésben. Az egyik szervező a szemléletformálás sajátos, de annál sikeresebb módjának nevezte a kezdeményezést, ugyanis: „Magyarországon egy kis finomságért mindenkit hajlandó megmozdulni. Még akár biciklire is száll!”

Az ösztönzésnek ez a módja pedig nagyszerű lehetőség azoknak az elérésére, akik különben nem pattannának nyeregbe. Így viszont megtapasztalják, hogy az éjszakai eső után trópusi párában fürdő Városmajor fái alatt suhanni nem is olyan súlyos áldozat. Talán akkor is megéri ily módon kikerülni a dugót, ha mosolygós önkéntesek nem osztanak kakaós csigát, friss pogácsát, banánt, szörpöt és kávét.

A jókedvűen falatozó mintegy 250 városi bringást – óvodástól nyugdíjasig, talpig bicajosszerkóban feszítőtől kiskosztümösig – a MAKETUSZ képviselői nagyobb kirándulásokra is meghívták. A sok színes szóróanyag tengernyi ötletet és lehetőséget villantott fel. A szövetség honlapján (maketusz.hu) lehet jelentkezni a tavaink mellett a hegyeinket is megkerülő Ring Túrákra, amelyek egy rövidebb és egy erőt próbáló távon kínálnak mozgási lehetőséget az ország különböző pontjain. Helyi túrákat is lehet szervezni, és kerékpáros osztálykirándulásokhoz is segítséget ad a szervezet.Ismet_egyutt_reggeliztek_a_brigasok

Szintén népszerű a VándorViadal: felső tagozatos csapatok mérhetik össze rátermettségüket két egyhetes táborban. Az idén is megrendezik a nyári táborokat, amelyek az ország tizenkét pontja mellett a Székelyföldön is várják a tekerni vágyó gyerekeket. S ha még mindez nem lenne elég vonzó, akkor ott az Aktív Magyarország támogatásával megvalósuló „Tekerj a Zöldbe!” kerékpártúra-sorozat. A weboldal (tekerjazoldbe.hu/turavalaszto) kínálatában bizonyosan mindenki talál megfelelő célt, távolságot és társaságot.

A családi, baráti körben egy jóleső tekerésre nekiindulók számára a MAKETUSZ által készített okostelefonos alkalmazás segíthet, amely az egész országra kiterjedően megmutatja az adott környék kerékpárosbarát vendéglátó- és szálláshelyeit, bringaparkjait, vízvételi helyeit, pihenőit és szervizpontjait. Az ingyenes szolgáltatás neve „Kerékpárosbarát applikáció”, és mindkét telefonos operációs rendszerre letölthető.

Aki most lemaradt, ne csüggedjen, lesz még bringásreggeli: legközelebb a szeptember 22-i autómentes naphoz kapcsolódóan. A biciklizéssel azonban kár lenne addig várni, hiszen a tavaszi, kora nyári napokon a legszebb a Hegyvidék, ilyenkor érdemes a csendes, gyors és egészséges kerékpározást kipróbálni – és tartós szokássá tenni!

B.