Nyílt nap a méheskertben

Évről évre díjnyertes mézeket gyűjtenek a Hegyvidéken élő méhek. A nyári nyílt napokon bárki megnézheti, hogyan is lesz a döngicsélésből aranysárga méz a kaptárok rejtekén.
Az idén június 4-én, vasárnap lesz az első ilyen alkalom a Normafánál található hegyvidéki bemutatóméhészetben. Az érdeklődők előzetes regisztráció nélkül, ingyen látogathatják meg a méhest, ahol a házigazda, Kutasi Tamás méhész mutatja be a háziméhek kevés városlakó által ismert életét.Nyilt_nap_a_meheskertben1A szinte hagyományosnak nevezhető méhsimogatás mellett be lehet majd pillantani az egyik üvegfalú látványkaptárba is, és mindkét fél nyugalmának megőrzése mellett megnézni a lépekkel bíbelődő rovarokat. Mindent a szemnek, semmit a kéznek! – de azért a helyben gyűjtött, friss mézeket meg is lehet kóstolni egyenesen a lépekről, s közben elgondolkodni, milyen úton jutott a közelben nyíló hársak, galagonyák, akácok és vadvirágok virágpora a mézesüvegekbe.
A „saját méz” programban lefoglalt mézeket is át lehet venni a fél 10-kor kezdődő, délután 2-ig tartó rendezvényen, amelyet minden hónap első hétvégéjén szerveznek meg, egészen szeptemberig – ha az időjárás engedi. Az egyes időpontokra vonatkozó tudnivalókat a Hegyvidéki Zöld Iroda hírlevelében és honlapján (zold.hegyvidek.hu), valamint a Brunner méhészet honlapján (brunnermez.hu) és közösségimédia-felületén találhatják meg az érdeklődők.Nyilt_nap_a_meheskertben2Szerencsés esetben a nyílt nap arra is alkalmat adhat a látogatóknak, hogy megcsodálják a Kárpát-medence egyik ritka, védett növényét, a bíboros kosbort, amely a méhesben is kibontotta szirmait. Ezen a bolygatatlan területen néhány éve jelent meg a hazai orchideák közé sorolt faj első egyede, majd tavaly már öt virágzó tövet számolhattunk össze. A Duna-Ipoly Nemzeti Park botanikusai lajstromba is vették az értékes növényeket, és összesen több mint negyven példányt találtak, ami jól bizonyítja a természet csodálatos regenerálódási képességét.

B.