Papucs helyett bakancs!

Az első tanösvény az Egyesült Államokban nyílt meg majdnem száz éve, egy múzeum szabadtéri kiterjesztéseként. Az eszközök sokat változtak, de a cél azóta is ugyanaz: a természetben történő testmozgást összekötni a környezet érdekességeire vonatkozó ismeretszerzéssel.

Az első hazai tanösvény a Szalajka-völgyben jött létre 1972-ben, az Agrárminisztérium nyilvántartása alapján végzett becslés szerint azóta ezt több mint ötszáz követte. Ezekből ismertet 130-at a „Ki a szabadba!” című könyv, főleg a Budapesten és könnyen elérhető környezetében találhatók közül. A legérdekesebbek szóba kerültek a szerző, a Hegyvidéki Zöld Kör egyik alapítója, Hegyes Katalin előadásában is, amely a Hegyvidéki Kulturális Szalonban zajlott, a Klímabarát Esték rendezvénysorozat szezonzárójaként.Papucs_helyett_bakancs

Miért cserélné bárki is bakancsra a kényelmes otthoni papucsot? – tette fel a kérdést az előadó, és az alkalmi túratársaitól kapott válaszokkal azonnal meg is felelt rá: „Kiszabadulok a négy fal közötti hétköznapokból, és a kékben, a zöldben, a fényben és a szélben a szabadság vár!” „Mindig tartogat valami meglepetést a természet.” „Kiszellőztetem a lelkemet, idegeimet, testemet.” „Elcsendesedve lépkedhetünk egymás mellett, miközben mégis beszélgetünk.” Ezeket az élményeket a tanösvények is biztosítják, sőt a tervezhetőbb, biztonságosabb, hasznosabb, kitaposott és feldolgozott útvonalak ismeretekkel is gazdagítják a látogatót.

Tanösvényből pedig rengetegféle van, így biztosan mindenki megtalálja az érdeklődési körének és edzettségének megfelelőt. A hagyományosabb, természetvédelmi, geológiai, környezeti és kultúrtörténeti tematikájú utak mellett az sem keresgél hiába, aki egy gasztronómiai, mese- vagy kardiotanösvény miatt indulna legszívesebben útnak.

A kicsit különlegesebbek közül a kifejezetten a párkapcsolatok elmélyítését szolgáló útvonalakat is be lehet járni (KétIgen – NégyBakancs). Ha már a spirituálisabb irányba kalandoztunk, akkor mindenképpen említést érdemel a Pálos út is. Az egyetlen magyar alapítású rend lelkiségétől nem esik messze a természetjárás, amit a rend 750 éves évfordulója kapcsán három tematikus útvonallal is hangsúlyosabbá tettek. A „Források útja” elnevezésű útvonal a Sziklatemplomtól a budaszentlőrinci pálos kolostorromig tart, közben átszeli a Hegyvidéket, a városmajori templomot, a Kútvölgyi-kápolnát és a Normafánál a Szent Anna-kápolnát is érintve.Papucs_helyett_bakancs2

Egyre több virtuális tanösvény nyílik, ezek okostelefonos alkalmazás segítségével látogathatók. A kihelyezett táblák helyett a maroknyi képernyő ad eligazítást az útvonal mentén fellelhető kincsekről. A többi mellett a Digitális Vándor applikáció is a tanösvények egyre bővülő gyűjteményét kínálja bejárásra.

A rendszeres szabadtéri mozgás jótékony egészségügyi hatásai mellett egyrészt rácsodálkozhatunk a természet értékeire, másrészt a látható és láthatatlan természetkárosítás hatásainak megtapasztalása rávilágít a minket körülvevő környezet (és ebben saját magunk) sérülékenységére. Ez a felismerés vezetett a Hegyvidéki Zöld Kör megalakításához, amely kicsiny, de aktív civil szervezetként igyekszik szépíteni, megóvni környezetünket. Szívesen fogadnak ötleteket, és várnak minden tenni vágyó, vagy csak a természet iránt érdeklődő önkéntest a közösségi médiában meghirdetett akcióikra. A Hegyvidéki Zöld Kör vagy a könyv kapcsán a szerző készséggel áll rendelkezésre a tanosvenykirandulas@gmail.com címen.

BI.