Szobanövény is lehet a vanília

A vanília egyszerre egzotikus fűszer, amit sokoldalúan használ a konyhaművészet, különleges botanikai ritkaság és a kalandorok növénye, ami hatalmas gazdagságot hozhat, de akár pusztulást is. A trópusi különlegességet nevelhetjük otthon, cserépben is.

A vanília a növényvilág egyik legfejlettebb és legnépesebb családjának – az orchideaféléknek – a különc tagja, az egyetlen, ami emberi táplálékot ad, gazdaságilag hasznosítható. A növény Közép-Amerikában őshonos, sok nyelvben elterjedt nevét állítólag a spanyoloktól kapta, a vainilla ugyanis tokocskát jelent, ezzel utal a növény értékes terméseire.
Már az indiánok is fogyasztották, de nem volt olyan jelentősége, mint például a kakaónak. Termesztése kétszáz évvel ezelőtt kezdődött meg a világ trópusi térségeiben, főleg a Távol-Keleten. Ma Madagaszkár a legfontosabb vanília-nagyhatalom.
A jellemzően más haszonnövények, például banánok árnyékában, bokrokra futtatva nevelt növény talajban gyökeredző, hengeres, futó hajtásból áll, amelyen szabályos távolságokban ülnek a magányos levelek. A vanília minden része vaskos, húsos és zöld, azaz a szára is részt vállal a fotoszintetizálásban. Virága zöldessárga, szerkezetében a legszebb orchideákkal azonos, megjelenésében mégis inkább szegényes rokonnak tűnik. Termése arasznyi zöld rúd, amiben milliónyi apró mag lapul.Szobanoveny_is_lehet_a_vanilia1A fűszer előállítása a virágok megporzásánál kezdődik. A rovarok ugyanis még az őshazában sem megbízhatóan látják el feladatukat, elkél egy gyakorlott kéz, amely kis pálcikával virágport ken a bibékre. Minderre csak néhány óra áll rendelkezésre, mivel a virágok egyetlen napig nyílnak.
Ezt követően bő fél év alatt beérnek a zöld rudak, ezek azonban még nem illatosak. Éretten kell leszedni őket, és fermentálni, ami melegben, párában történő erjesztést jelent, szőnyegekre kiteregetve. Az immár megbarnult és illatos terméseket faládákban érlelik, tárolják értékesítésig.
Az elmúlt években a vanília ára a hatszorosára ugrott, ami alaposan megbolygatta a piacot. Kelet-Afrikában a növény hirtelen valóságos kincs lett, az ültetvényeket fegyverrel őrzik a termelők, hiszen néhány óra alatt eltűnhet az éves munka eredménye. Ebben a felfokozott helyzetben nem ritka a tragédia sem. Az érő vaníliarudakra nemcsak kósza tolvajok, hanem szomszédok, sőt családtagok foga is fáj – és sokszor csak reggel derül ki, hogy mire, kire lőtt rá a gazda éjjel. Persze ezek a történetek nem jutnak el a vaníliafagylaltot nyaló európai gyerekekig, vagy a madártejet kanalazó nagymamákig.Szobanoveny_is_lehet_a_vanilia2A vanília növény ritkán, de megtalálható a hazai kertészetek választékában. Orchideák számára kevert közegbe ültetve árulják, és rendszerint egyszerű támasztékra futtatva vásárolhatók meg a fiatal példányok.
Otthon kifejezetten melegben és párában érzi jól magát. Öntözzük esővízzel vagy állott, lágy vízzel, ahogy a többi orchideát! Kártevők, kórokozók ritkán jelennek meg rajta.
Ha világos, napsütötte helyre tesszük, és minden rendben van vele, akkor kifejezetten gyorsan fejlődik, liánjai egyre nagyobb támasztékot igényelnek. Szobai körülmények között fényeszöld leveleivel, különleges megjelenésével és az egzotikum ígéretével díszít, virágát csak kivételes esetben mutatja meg – elsősorban üvegházban vagy páraszekrényben nevelve.

-bi-