Mérnöknek készül a jövő hegyvidéki bajnoka

A TF-en nem számoltak vele komolyabban, ma már az YBL-SWIM Team színeiben sikert sikerre halmoz Szappanos Kristóf. A Virányos Általános Iskola nyolcadikos diákjával beszélgettünk, aki bekerült a Jövő Bajnokai programba, és rendre ott van a korosztályos országos úszóranglista legjobb tíz versenyzője között.

– A fiúk rendszerint focisták szeretnének lenni, vagy autóversenyzők. Te miért az úszást választottad?

– Mivel nyaranta a családunk sok időt tölt a Balatonnál, anyukám szerette volna, ha minél hamarabb megtanulok úszni. Ezt tartotta a legegészségesebb sportnak, így már három-négy éves koromban tanfolyamra jártam.

– Volt előtte más sportág is, amit kipróbáltál?

– Igen. Karatéztam, atletizáltam, és a fociba is belekóstoltam, de az úszás ragadott meg leginkább. Az egyéni sportok vonzottak, mert ott minden azon múlik, hogy én mennyi erőfeszítést teszek bele a munkába.

– Mennyiben játszott szerepet a választásodban az a tény, hogy úszónemzet vagyunk?

– Bár nem ez volt a fő szempont, azért befolyásolta a választásomat. Sokszor néztem a tévében, hogy magyar úszóknak adnak át érmeket olimpiákon és világbajnokságokon. Volt szerencsém több klasszisunkat közelről is látni az uszodában.

– Ha már itt tartunk, van példaképed?

– Kivételesen jó helyzetben vagyunk, hiszen rengeteg világklasszisunk volt és van. Nincs kifejezett példaképem, felnézek az összes úszónkra.

– Jelenleg a MOM Sportban működő YBL-SWIM Teamben úszol. Hogyan kerültél az egyesülethez?

– A TF-re jártam tanfolyamra, ahol az öcsémet leigazolták versenyúszónak, engem viszont nem. Mivel nem kaptam versenyzési lehetőséget, a szüleim mindkettőnket áthoztak az YBL-be, ahol bizonyíthattam. Ezúton is köszönöm Bencze Andrásnak, későbbi edzőmnek, a klub vezetőjének, hogy meglátta bennem a lehetőséget, és felvett az úszócsapatba.

– Mik az eddigi legjobb eredményeid?

– A legbüszkébb arra vagyok, hogy vezettem az országos ranglistát 50 méter háton, valamint a tavalyi országos bajnokságon 100 méter hátúszásban bronzérmet nyertem, vegyes váltóban pedig ezüstérmesek lettünk. Szívesen gondolok a több mint száz érmemre, amit az évek során nyertem. Annak is nagyon örülök, hogy a hátúszás mellett gyorsúszásban is egyre jobban teljesítek. Ebben nagy szerepe van Zsolnay Benedeknek, akinek sikerül kihoznia belőlem a legjobb formámat.

– Az YBL klasszikus utánpótlás-nevelő klub, ahol biztosított az előrelépés lehetősége.

– Ez valóban így van! A kezdő csoportból egyre feljebb jutottam, és már a legnagyobbakkal edzem. Az YBL-nek köszönhetem, hogy bekerültem a Jövő Bajnokai rendszerbe, a Magyar Úszószövetség utánpótlásválogatott-nevelő programjába.Mernoknek_keszul_a_jovo_hegyvideki_bajnoka

– Mennyi idődet veszi el az úszás?

– Naponta három órát, heti hat napon át, hétfőtől szombatig. A heti három hajnali, öt délutáni és egy szombati, összesen kilenc edzés sok áldozatot követel mind tőlem, mind a szüleimtől. A jó társaság és az eredmények azonban mindenért kárpótolnak!

– Hogyan telik egy átlagos napod?

– Ha van reggeli edzés, akkor 5.20-kor felkelek, 6.00-ra megyek az uszodába. 6.15–7.15-ig úszunk, utána gyors öltözés, és következik az iskola. Mindig otthon ebédelek, tanulok, amennyit tudok, majd délután 16.00–18.00-ig ismét edzés. Ez napi mintegy tíz-tizenegy kilométer úszást jelent. A délutáni edzés után nyújtunk az uszodatérben, és kicsit beszélgetünk a csapattársaimmal. Nagyon szeretek olvasni esténként; sajnos a versenysport negatívuma, hogy kevés a szabad időm.

– Mennyire befolyásolja a naptáradat a jelenlegi vírushelyzet?

– Tavasszal teljesen felborult a megszokott rendszer, ahogy az iskola, úgy az uszoda is bezárt. Négy hónapig nem tudtunk úszni, ami ebben a sportágban rendkívül sok kihagyás. Ezzel együtt nagyon sok verseny is elmaradt, a többi között az országos bajnokság, az év legfontosabb viadala. Ha minden jól megy, a regionális szintű bajnokságot talán megtartják decemberben. Arra nagyon készülök!

– Nem megy az úszás a tanulás rovására?

– Úgy érzem, nincs gond a tanulással. Egyrészt azért, mert igyekszem nagyon hatékonyan felkészülni, minden kis időt kihasználok. Az úszás megtanított arra, hogy sokáig tudok egy feladatra koncentrálni. Az iskola szerencsére támogatja a sportolásomat, mivel engedélyezi, hogy heti két testnevelésóráról felmentést kapjak, és akkor tudok tanulni. Emellett felvételi előkészítőre járok. Az igazgatónk, az osztályfőnököm és a tanáraim is nagyon megértők, szükség esetén segítenek. Mivel nyolcadikos vagyok, és szeretnék jó gimnáziumba bekerülni, a regionális bajnokság után kizárólag a felvételire koncentrálok majd.

– Végül még egy „kötelező” kérdés: mi leszel, ha nagy leszel, milyen helyet szánsz az életedben a sportnak, az úszásnak?

– Mérnökként szeretnék majd dolgozni. Persze a sportnak mindig kiemelt helye lesz az életemben. Ezt nem lehet abbahagyni, számomra elképzelhetetlen, hogy ne sportoljak, ne mozogjak mindennap!

MM.