Nyári sízés a Normafánál, táborozóknak is

Gleccserrel ugyan nem büszkélkedhet a Normafa, ennek ellenére a nyári kánikulában is tartogat meglepetéseket a havas sportok szerelmeseinek. Rekkenő hőség ide, tűző nap oda, a Normafa Síiskola különleges pályáján egész évben lehet síelni és snowboardozni. Sőt, táborozni is várja a gyerekeket, ráadásul a mozgásukban korlátozottak előtt sincs zárva az ajtó. A részletekről Vass Krakler Katát, a síiskola vezetőjét kérdeztük.

 • Ha sízés, snowboardozás, akkor hideg van. Vagy tévedek?
 • Igen, ez az állítás már megdőlt. A tanpályák megjelenésével a sízés ma már négy évszakos sportágnak számít. A Normafa Síiskola pályája is egy különleges, Olaszországban gyártott műanyag. Összetételének köszönhetően kitűnően bírja az UV-sugárzást, ennek megfelelően – sok tanpályás síiskolával ellentétben – nem kell felszedni tavasszal, majd újratelepíteni ősszel, hanem egész évben használható.
 • Mennyiben más nyáron űzni ezeket a sportágakat, mint a „hagyományos” évszakukban?
 • A mozgásszerkezet ugyanaz, így nem sokban tér el a téli és a tavaszi, nyári foglalkozások kivitelezése, lebonyolítása. A főszezonban történő oktatáshoz hasonlóan ebben az időszakban is érkeznek tanulók, kicsik és nagyon egyaránt. Jellemzően magánoktatásra van igény a melegebb hónapokban, csoportos órákat csak szeptembertől áprilisig tartunk. A 2022–2023-as szezon kezdete – amire már most készülünk – szeptember 12-e, hétfő. Az ezt megelőző hetekben kezdődik a beiratkozás, és ingyenes nyílt napokat is tartunk szeptember 10–11-én, szombaton és vasárnap.
 • A rekkenő hőség sem akadály?
 • Inkább kellemetlen és kényelmetlen tud lenni, de a reggeli és a kora esti időszakban kifejezetten jólesik egy frissítő, vagy akár munka utáni kikapcsoló mozgás. A megfelelő folyadékpótlással biztonságosan lehet űzni a sízést és a snowboardozást, akárcsak az egyéb sportágakat.Nyari_sizes1
 • Ilyenkor lehet azért lengébben öltözni sportolás közben?
 • Természetesen, a ruházat is igazodik az időjáráshoz. Egy laza sportpóló és egy kényelmes nadrág tökéletesen megteszi. A biztonságot viszont minden esetben szem előtt kell tartani, ezért nyáron is kötelező a bukósisak és a kesztyű viselése. Elegendő a kerékpáros sisak és kesztyű, ezek jobban szellőznek. A nagyobb részben fedetlen testrészeket naptejjel kell bekenni, erre mindig felhívjuk a tanítványok figyelmét.
 • Az erős napsütésben felforrósodhat a gyakorlófelület. Ha valaki elesik, nem szenvedhet égési sérülést?
 • Korábban említettem, hogy a pálya anyaga speciális összetételű, a legmagasabb színvonalat képviseli, nem melegszik fel a legnagyobb napsütésben sem. Maximum kisebb horzsolást lehet szerezni, de ennek minimális az esélye. A tanulás folyamán egy-egy kisebb esés sajnos elkerülhetetlen, ám ez is része a síelésnek. Mivel a pályát kizárólag szakképzett oktatóink felügyelete mellett lehet használni, a „jól” esést is megtanulják a hozzánk járók.
 • Vakáció idején a táborozás szinte kötelező a gyerekeknek. A síiskola mit tud ajánlani nekik?
 • Októberi nyitásunk és az első téli szezon után nagy izgalommal készültünk a nyárra. Síiskola lévén minden turnusban a sí az alapsportág, ehhez párosítunk görkorcsolyát és biciklit, heti váltásban. Július 4–8-ig már lezajlott az első, igazán jó hangulatú sportos táborunk. A nap egyik felében síelnek a gyerekek, ebéd és csendespihenő után pedig körbetekerik a környező erdőket, ösvényeket, kilátót látogatnak, rengeteget játszanak, mókáznak. Az egész napot a szabadban töltik. Nem is kell ennél több egy 6-8 évesnek.
 • Meddig juthatnak el a sportágak megismerésében a táborozók?
 • A mindennapos sízés meglehetősen intenzív, a kezdők a tábor végére magabiztos sítudást szerezhetnek. Ez azt jelenti, hogy önállóan fel tudják csatolni a sílécet, esésből segítség nélkül felállnak, meg tudnak állni, biztonságos tempóban kanyarodnak, és önállóan használják a síliftet. A haladók elsajátítják a szabályos bothasználatot, a pálya tetejéről már nagyobb sebességgel, párhuzamos lécvezetéssel tudnak lesíelni. Az extra ügyesek esetében pedig már egy-egy ugrató is felkerül a pályára.Nyari_sizes2
 • Év közben sajátos nevelési igényű gyerekekkel és fiatalokkal is foglalkoznak. Ez a nyárra is igaz?
 • Teljes mértékben! A januári és februári alkalmak rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek, hatalmas sikere volt a programunknak, amit a Paraktív Integrációs Alapítvánnyal és az Eplényi Síarénával karöltve szerveztünk. A tavaszi időszakot is együtt koordináltuk az alapítvánnyal, áprilisban és májusban heti rendszereséggel fogadtunk kerekesszékes gyerekeket. Minden szerdán a méltán híres Pető Intézet, kedden és csütörtökön pedig a Sztehlo Gábor Gyermekotthon tanulói és lakói élvezhették a csúszás örömeit. Fontos megemlítenem síoktató kollégáimat, akik hétről hétre megajándékozták a gyerekeket a szeretetükkel, mosolyukkal és végtelen kedvességükkel. Mérhetetlenül hálás vagyok nekik, mert ez a program általuk valósul meg igazán. Az országban egyébként egyedülálló a kezdeményezésünk, sísportban rekreációjelleggel egyelőre csak mi várjuk a jelentkezőket. Bízom abban, hogy más síiskola is kedvet kap, és csatlakozik majd hozzánk, hogy ezáltal még több fogyatékkal élő számára váljon elérhetővé kedvenc sportágunk. A program lebonyolításában segítségünkre volt a Normafa Park és az Aktív Magyarország is, ezúton is köszönjük nekik!
 • Végezetül: kinek ajánlja a nyári sízést, snowboardozást?
 • Kicsinek, nagynak, fiúnak, lánynak, sportosnak és nem sportosnak, sétálva vagy akár két keréken érkezőnek. Idősnek és fiatalnak, kezdőnek és haladónak. Egyszóval mindenkinek.

sm.

 

További részletek a síiskola honlapján: normafasiiskola.hu