Tízéves a MOM Sport

Tíz év már elég ahhoz, hogy egy nagyszabású projektről kiderüljön, működik, vagy sem. Nos, a születésnapos MOM Sport “él és virul”, a tizedik születésnap pedig alkalmat adott a visszatekintésre.

Éppen tíz évvel ezelőtt vette át az önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. a MOM Sport üzemeltetését – hangzott el a születésnapi ünnepségen. Móczán Mónika, a kft. vezetője arról beszélt, hogy már az első évben folyamatosan bővült a programkínálat. A koronavírus-járvány idején megtört a lendület, kényszerűségből rövid időre be is kellett zárni a csarnokot, az újranyitás azonban új lendületet adott, amit nagy sikerrel megtartott családi és gyermekrendezvények egész sora jelzett.
Ahogy Móczán Mónika fogalmazott, sokat köszönhetnek a bérlőknek, akik a “nagykövet” szerepét is betöltik, és jó hírét viszik a sportközpontnak. Legalább ennyire hálásak a vendégeknek: a kiscsoportos óvodásoktól az idősekig sokan járnak a MOM Sportba. “Nélkülük nem tudtunk volna a nehéz gazdasági helyzetben is nyitva maradni” – tette hozzá.Tizeves_a_MOM_Sport1A kezdeteket felidéző Pokorni Zoltán polgármester elmondta, tizenöt évvel ezelőtt a Turányi építésziroda, apa és fia tervezte meg a Csörsz utcai épületet. Az első öt évben a csarnok a Sportmax2 nevet viselte, mert akkor még az önkormányzat nem mert belevágni az üzemeltetésébe. Aztán, mivel elégedetlenek voltak a működéssel, megszületett a MOM Sport, amely teljesítette a kitűzött célt, azaz végre eltartotta magát, az önkormányzatnak nem kellett saját forrást bevonnia a fenntartásába.
“Ez óriási dolog! Valójában példa nélküli, hogy egy önkormányzati sportközpont megáll a saját lábán. Nincs még egy ilyen az egész országban” – emelte ki a polgármester, aki annyit azért hozzáfűzött, hogy az energiaválság miatt az önkormányzat most hozzájárul a napi működési kiadások fedezéséhez.Tizeves_a_MOM_Sport2Pokorni Zoltán azonban reméli, hogy újabb csendes évtized következik, és a létesítmény ismét önfenntartóvá válik. Az önkormányzat ugyanakkor továbbra is partner a sportközpont fejlesztésében. Az utóbbi években is számos kényelmi és szépészeti fejlesztés történt, az idén pedig napelemek kerülhetnek az épület tetejére. Így minden bizonnyal jelentősen csökkenhet az üzemeltetés költsége, miként ez korábbi hasonló beruházások – a zugligeti óvoda és bölcsőde, valamint a polgármesteri hivatal – esetében már megtörtént.
Fonti Krisztina alpolgármester arra emlékeztetett, hogy az energiaválság kezdetén az önkormányzat végül csak a külső medencét zárta be, az uszoda továbbra is nyitva tartott. “A vendégek és különösen a gyerekek nagy számát látva ez jó döntésnek bizonyult, hiszen nekik épült a MOM Sport” – jelentette ki. Ami pedig szintén kiemelésre méltó, hogy nemcsak a hegyvidékiek járnak ide sportolni, hanem távolabbról is sokan választják szabadidejük eltöltésének színhelyéül a Csörsz utcai sportközpontot.Tizeves_a_MOM_Sport3

-os