Budapest Sport Egyesület – dicső múlt, biztató jelen

A XII. kerületben három nagy – több szakosztályból álló – sportegyesület működik. A Hegyvidék SE a kerületé, a BSE a fővárosé, míg a TFSE a testnevelési egyetem büszkesége. Mindhárom egyesületnek vannak olyan szakosztályai, amelyek a legjobbak közé tartoznak az országban, tehát aki színvonalas mérkőzéseket, versenyeket akar látni, nem kell messzire mennie. Aki pedig sportolni akar, akár csak a mozgás kedvéért is, számos lehetőség közül válogathat. Ezúttal a BSE-t mutatjuk be.
Budapest Sport Egyesület
Fűrész Diána a kosarasok erőssége
A főváros közigazgatási dolgozóinak egyesülete, a Budapest Sport Egyesület (BSE) 1913-ban alakult meg. Közel százesztendős fennállása során mintegy harminc sportágban működtek szakosztályai, természetesen nem egy időben. A két világháború, a világgazdasági válság és 1956 nyomán megszűntek, majd békésebb időkben új szakosztályok alakultak. A második világháború után az egyesületet többször is "széttrancsírozták" és átkeresztelték. Utódegyesületei: Petőfi SE, Közalkalmazottak SE, VTSK, Budapesti Bástya stb. A BSE 1970-ben alakult újjá.

Számos olimpiai, világ-, Európa- és országos bajnoki cím fűződik az egyesület nevéhez, a dobogós helyezésekről nem is beszélve. Itt sportolt például Parti János kenus, Sipos Anna asztaliteniszező, Rajcsányi László és Bujdosó Imre kardozó, dr. Kovácsné Nyári Magda tőröző, Regőczy Krisztina és Sallay András jégtáncos. A BSE röplabdacsapatának tagja volt Marton Éva, a világhírű operaénekesnő. A BSE eredeti otthona a Millenáris és a népligeti sporttelep volt, kerületünkben csak a Normafa Síház felett rendelkezett. Az egyesület jelenlegi elnöke, Kuszbel Ferenc tájékoztatása szerint a városmajori "honfoglalás" viszonylag késői keletű. A héjszerkezetes csarnok – a teniszezők sporttelepével átellenben – 1965-ben épült fel (kiszolgálóhelyiségek nélkül), s 1973-ban kezdték építeni a parkban az új csarnokot. A teniszezők sporttelepe több ütemben jött létre: a klubház 1983 körül nyerte el mai formáját, amikor elkészült az új sportcsarnok.

Örvendetes, hogy egy ilyen nagy múltú egyesületnek ma már lényegében a XII. kerület ad otthont (csak a kajak-kenu szakosztály vízi telepe és a sportiroda van másutt) – kevésbé örvendetes, hogy ehhez meg kellett csonkítani a parkot. A régebbi csarnok jelenleg az asztaliteniszezők és a röplabdázók, az újabb, a Városmajori Gimnázium mellett, a kosárlabdázók és a vívók bázisa. Emellett amatőrversenyeknek is helyet adnak, mint például a havonta megrendezett Fürjes asztalitenisz-kupa.

A BSE-ben jelenleg nyolc szakosztály működik, ezek közül három élvonalbeli: a röplabda, a kosárlabda és az asztalitenisz. Közös jellemzőjük, hogy csak női versenyzőik vannak. A teniszszakosztály, amelynek felnőtt sportolói valaha több magyar bajnokságot is nyertek, ma elsősorban az utánpótlás-nevelésre koncentrál. A kajak-kenusok és a vívók szintén az élvonalat képviselik, utóbbiaknál azonban csak a kardvívás versenyszerű, szabadidősportként viszont mindhárom vívó szakágban folyik oktatás. Nem versenysport jellegűek Fűrész Diána a kosarasok erőssége k a természetjáró-szakosztály gyalogtúrái és városnéző busztúrái, illetve a szabadidősport-szakosztály asztalitenisz-, tenisz-, tollaslabda-, úszás-, teke-, sakk-, biliárd- és kondicionáló programjai. Ezek természetesen önköltségesek. A túrákról Németh Lajosnál (337-6962), a szabadidősportokról Jákfalvy Sándornál (327-1000/9391) lehet érdeklődni.

Kérész Gyula

HOSSZÚ AZ EREDMÉNYLISTA
Női röplabdában a BSE tavaly megnyerte a nemzeti bajnokságot, idén azonban "csak" a harmadik helyet sikerült megszereznie. (A másik XII. kerületi reprezentáns, a TFSE idén a legjobb nyolc közé került, ám a rájátszásban nem sikerült beverekednie magát a negyeddöntőbe.) A Magyar Kupában tavaly harmadik, idén negyedik helyen végzett az első csapat.
A BSE női kosárlabdázói a nyolcvanas években Európa egyik legjobb együttesét alkották, kétszer is elnyerték a Ronchetti Kupát. Tavaly a harmadik, idén a negyedik helyen végeztek a magyar bajnokságban.
Asztaliteniszben tavaly Braun Éva és Iszajeva Anna párosban magyar bajnok lett, ősszel pedig, mint arról hírt is adtunk, Braun Éva nyerte a Top 12-t. A BSE csapata a harmadik helyet szerezte meg a magyar bajnokságban. A Braun, Iszajeva, Vaida összetételű együttes döntetlent ért el a bajnok Postással, a 2. helyen végző Statisztikától viszont kikapott. Az ifj úsági mezőnyben Angyal Marietta magyar bajnok lett vegyes párosban, a BSE serdülőinek pedig a csapatbajnoki címet sikerült megszerezniük.
A BSE három női kajakosa (Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Bóta Kinga) egy nem BSE-versenyzővel kiegészülve a zágrábi vb-n 1000 méteren négyesben első helyen végzett. Egyéniben Szabó 200-on 2., Viski 500-on 3. helyen ért célba. A poznani Európa-bajnokságon Szabó 200 egyéniben első, Viski 500-on 2., négyesben Szabó és Bóta 500 méteren, Viski 200 méteren szintén 2. lett. Kovács Gergely párosban, Bozsik Attila és Sarudi Pál négyesben tavaly magyar bajnoki címet szerzett 200 méteren. Kovács és Bozsik az Eb-n 3. lett 200 méteren párosban.
Kardvívásban Csaba Edina a lipcsei felnőtt-világbajnokságon csapatban 3., az algíri Világkupán csapatban első, egyéniben 3. a londoni Világkupán egyéniben első lett, s megnyerte a magyar bajnokságot is. Decsi Tamás a chilei Világkupán csapatban első, a szófiai Világkupán egyéniben 2. helyen végzett. Utánpótlásban a Bambi fiú kard egyéni versenyt Singer Martin nyerte, csapatban a BSE lett az első.