Cserkészek világtalálkozója

A cserkészet 28 millió tagjával a világ legnagyobb ifjúsági szervezete, amely politikamentes, nemre, vallásra és származásra nyitott. A cserkészek ez év nyarán London mellett rendezik meg 21. dzsemborijukat. E jeles alkalomra 40 000 cserkészt várnak, akik egy 40 hektáros, különleges helyszínen, az angliai Hylands parkban gyűlnek össze. Itt együtt ünnepelik a cserkészet megalakulásának századik évfordulóját, valamint a cserkészetet alapító BiPi (Lord Baden-Powell) születésének 150. évfordulóját.

A négyévenként rendezett világtalálkozó jelmondata (One world, one promise – Egy világ, egy fogadalom) kifejezi a cserkészeszme azonosságát a föld minden pontján. A világtalálkozó tizenkét napja alatt a fiatalok számára lehetőség nyílik arra, hogy megosszák egymással képességeiket, kalandos elfoglaltságokban vegyenek részt, szembesüljenek azokkal a problémákkal, amelyek jelenleg a világot sújtják, miközben egymás kultúrájával és vallásával is megismerkedhetnek.

Hazánkat 700 cserkész képviseli majd; a magyar kontingens tizenkét rajra oszlik, amelybe a külföldi magyar cserkészek is beletartoznak. A résztvevők kiképzése már tavaly szeptemberben megkezdődött, azóta kéthavonta felkészítő hétvégéket rendeznek.

(tá)

A Magyar Dzsembori Csapat számlaszáma, amelyre adományokat lehet eljuttatni: 11702036-20698838.