Csodagyerekként indult

A Reich Galéria jelenlegi formájában 2005 októberében nyílt meg a Reich család házában. Korábban ugyanitt egy kis emlékkiállítás volt látható az 1988- ban elhunyt Reich Károly grafikus tiszteletére. A látogatók jelenleg nemcsak megtekinthetik, de meg is vásárolhatják a Kossuthdíjas művész egyedi és sokszorosított műveit, két könyvillusztrátor barátja, Keinzelmann Emma és Kass János grafikáit, illetve néhány fiatalabb grafikus, Dubesch Máté, Kellényi Zsolt, Kesselyák Rita, Takáts Márton vagy a legutóbbi kiállító, Varga Zsófi munkáit is.

Varga Zsófi pályafutása korán kezdődött: hatéves korától jelentek meg rajzai az Élet és Irodalom, az Új Tükör és más lapok hasábjain, kilencévesen rendezték meg első kiállítását az akkor nyíló Liget Galériában, tizenkettő volt, amikor részt vett az ÉS művészeinek közös tárlatán. Ezután a feltöltődés ideje következett: a Képző- és Iparművészeti Középiskola grafika szakán tanult. Tizennyolc esztendősen egyéni kiállítása nyílt a németországi Wertheimben, két évvel később második díjat nyert az országos karikatúrapályázaton. Az ezt követő időszak a kiteljesedésé: a rézkarcot a litográfi a, a festmény és a kisplasztika követte. A leginkább groteszk stílusú művek tematikailag kiszélesedtek, elmélyültek, s talán a csodagyerekként való indulás visszahatásaként komorabbakká is váltak.

A Reich Galériában rendezett kamaratárlatot Takáts Márton grafikusművész nyitotta meg. „Egészen bizonyos – mondta –, hogy Varga Zsófi a hazai kortárs grafika egyik legkiválóbb művésze.”

Kérész

A Reich Galéria munkanapokon 10–18, szombaton 10–13 óráig látogatható a Tusnádi utca 31. szám alatt.