A japán nagykövet virányosi látogatása

A nemrég hivatalba lépett új japán nagykövet, Nabekura Shinichi ellátogatott a Virányos Általános Iskolába. A diplomata – feleségével együtt – részt vett egy japán nyelvű mintatanításon és a szomszédos japán iskolával közösen szervezett bemutatón.

A mintatanítás az 5. b osztály japánul tanuló tagjainak bemutatkozásával kezdődött. Ezután – Gergely Júlia tanárnő segédletével – társalgás, majd játékosan előadott japán dalok következtek. A közös bemutatón a húsvéti népszokásokról beszélgettek a diákok: a 6. b osztályos magyarok japánul, a megfelelő korú japán gyerekek pedig magyarul. A nagykövet örömét fejezte ki, hogy a virányosi iskolában már kicsi korban japánul tanulhatnak a gyerekek.

A japán nagykövet virányosi látogatása
Nabekura Shinichi elégedett volt a látottakkal

– Magyarországon – mondta – évente százezer japán turista fordul meg, mintegy száz japán vállalat működik, s több mint ezer honfi társam dolgozik itt, ezért is fontos a nyelv oktatása. 

Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató örömmel nyugtázta, hogy a rendezvény jó benyomást keltett a vendégekben:
– Az iskola kiváló kapcsolatot tart fenn a budapesti nagykövetséggel, különösen azóta, hogy intézményünk egyik épületében megnyílt a japán iskola, s közös rendezvényekre, tanórákra kerül sor. Vigyázunk, hogy ezek a programok jól szervezettek legyenek, szeretnénk, ha hagyomány válna belőlük. A nagykövet úr látogatása alkalmából mindenből bemutattunk egy pici szeletet, hogy látszódjék sokrétű munkánk.

K. Gy.