Naptorony a Hegyvidék Galériában

Ősi szimbólumrendszer elevenedik meg Józsa Pál szobrászművész kiállításán a Hegyvidék Galériában. Az ízig-vérig XII. kerületi alkotó azonban nem szolgai módon „utánoz”, sokkal inkább saját, helyenként nonfiguratívba hajló világán keresztül szűri le az egyetemes mondanivaló lényegét.
Naptorony...

A megnyitót közvetett módon érintette az aznap történt Széna téri bankrablás, ugyanis számos vendég, sőt maguk a meghívott méltatók sem érkeztek meg a galériába. Így Lovas Pál alpolgármester helyett Fonti Krisztina önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket, és az aktuális esemény kapcsán kiemelte:

– E szomorú pillanatokban különösen fontos megjegyezni, mekkora szükség van a Hegyvidék Galériához hasonló helyekre, amelyek mindenkor a béke szigetei tudnak maradni.

A kiállításról az önkormányzat kulturális bizottságának tagja megjegyezte:

– Nagy öröm számomra, hogy ez alkalommal egy fiatal, hegyvidéki alkotó kapott bemutatkozási lehetőséget. Önkormányzatunk ugyanis legfőképpen nekik kíván mind több helyszínen és művészeti ágban segítséget nyújtani.

Mivel Kopócsy Anna művészettörténész sem ért oda, papírra vetett gondolatait Gergely Katalin galériavezető tolmácsolta. Hangsúlyozta, hogy Józsa Pál ősi hagyományokon nyugvó alkotásaira nagyon mély hatást gyakorol a természeti erők tisztelete.

– Mindemellett azonban nem másol, sokkal inkább új életet lehel a régi korok jelképeibe. Számára a felejtés és hűtlenség bűn, míg az emlékezés és hűség erény – emelte ki.

A beszédek után Kaszanyitzky András gordonkajátéka adott zenei aláfestést a szobrok megtekintéséhez. A művész szívesen használja a márványon, samotton, mészkövön és grániton túl a bronzot és az öntöttvasat is. Formavilágában rendre visszaköszönnek a madár-, sárkány- és Naptoronymotívumok. A harmincas évei végén járó Józsa Pál a Fejlesztő Napközi Otthonban vezet foglalkozásokat középsúlyos értelmi fogyatékosoknak. Pedagógiai munkája azonban sosem szorította háttérbe művészi előrehaladását, melynek jelentős elismerése a több mint tíz egyéni tárlat, a 2000-es Szobrászrajz Biennálé különdíja, valamint szobi és rinóci köztéri alkotásai. A XII. kerületben mostani kiállítása a második.

Janzsó Tamás

Józsa Pál Naptorony című tárlatát június 2-ig kedden, csütörtökön és szombaton 10–18 óráig lehet megtekinteni a Városmajor utca 16.-ban lévő Hegyvidék Galériában.