Nem csak a húszéveseké a világ

A hegyvidéki önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a kerületi idősellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalának folyamatos emelését. Ennek érdekében évek óta jelentős forrásokat biztosít az itt működő három gondozási központ fejlesztésére, tárgyi feltételeik javítására.


A három gondozási központ közös rendezvényeket is szervez
A gondozási központok elsődleges feladata az idős polgárok megszokott életvitelének fenntartása, ami a mindennapi segítségnyújtástól a társas programok szervezéséig terjed. Az intézményeken keresztül vehető igénybe a szociális vagy egészségügyi okokból rászorulók számára biztosított házi segítségnyújtás. A szolgáltatásba az orvosi szakfeladatokon kívül szinte minden beletartozik, így a gondozók egyebek mellett a bevásárlásban, a receptkiváltásban, a fürdetésben vagy az étkezésekkor nyújtanak segítséget.

Ugyancsak alapszolgáltatás a jövedelemtől függő térítési díj ellenében biztosított étkeztetés, amely a gondozási központok éttermeiben, vagy házhoz szállítás mellett a hét valamennyi napján igénybe vehető. Tavaly óta az intézmények égisze alatt működik a huszonnégy órás jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, ami kerületi szinten egyelőre negyven idős ember számára nyújt biztonságot a mindennapokban.

A gondozási központokban működő, bárki által látogatható klubok feladata a társas és esetenként a családi kapcsolatok hiányából fakadó időskori elmagányosodás ellensúlyozása. Ennek érdekében számtalan tartalmas és hasznos közös program szerepel a klubok kínálatában. Rendszeresen hívnak gyógytornászt, pedikűröst és fodrászt, valamint életvezetési, illetve mentálhigiénés tanácsadást nyújtó szakembert, havi egy alkalommal pedig mozgókönyvtárszolgáltatás is igénybe vehető.

Nagy siker a Nem csak a húszéveseké a világháló című program, amelynek keretében a kerület nyugdíjas polgárai ingyenes számítógépes tanfolyamokon vehetnek részt. Az idősek tanulási kedvét jelzi, hogy a kezdő tanfolyamok mellett az elmúlt év végén, illetve idén januárban már haladó foglalkozások is indultak a gondozási központokban. Népszerűek a kirándulások és a múzeumlátogatások is. A klubtagok együtt is megünneplik a családi, egyházi és állami ünnepeket.

Mint Kelemen Viktória, a Németvölgy Gondozási Központ vezetője lapunk kérdésére elmondta, ötven férőhelyes klubjukba jelenleg nem tudnak új jelentkezőket fogadni, az érdeklődők ezért egyelőre várólistára kerülnek. A helyzet azonban a közeljövőben javulhat, hiszen várhatóan még az idén új épületbe költözhetnek, ami lehetővé teszi a létszám emelését. A jelenleginél jóval nagyobb alapterületű, Beethoven utcai helyiségkomplexumban külön kiscsoportos szobák és számítógépes terem várják majd a klubtagokat, míg az 1994-ben átadott étterem a mostani helyén üzemel tovább. A tágas és modern helyen egyszerre hatvan fő étkeztetésére nyílik mód, további mintegy 250 adag ételt pedig házhoz szállítanak.

Immár egy éve heti egy alkalommal gyógymasszőr nyújt felfrissülést a klubtagoknak. A Németvölgy Gondozási Központ által pályázaton elnyert Opel Zafira kisbusz gondoskodik a kerületi idősek szállításáról, illetve biztosítja a mozgókönyvtár-szolgáltatást Hegyvidék teljes területén. Felismerve az igényeket az intézmény gyógyászati segédeszközök kölcsönzőjének beindítását tervezi. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik saját erőből képtelenek megvenni az eszközöket, míg mások szívesen a központ rendelkezésére bocsátanák a már nem használt fürdőszoba-kilépőt, tolókocsit vagy éppen szobavécét.

Négy éve újult meg a telt házzal működő, negyvenöt fős klubnak otthont adó Normafa Gondozási Központ épülete - tudtuk meg Müller Csaba intézményvezetőtől. Az átalakításnak köszönhetően a kor követelményeinek megfelelő, modern, mégis otthonos környezetben várják az időseket. A filmvetítések és irodalmi estek mellett különösen népszerű a havi rendszerességgel jelentkező, beszélgetéssel, tanácsadással egybekötött, testet és lelket egyaránt karbantartó gyógytorna, amelyet jó idő esetén az intézmény kertjében tartanak meg.

Mivel a kerületi gondozási központok közül csak itt van kert, rendszeresen vendégül látják a másik két klub tagjait egy kis közös beszélgetéssel egybekötött szalonnasütésre. Az idősek aktivitását fokozandó tavaly ősszel pingpongasztalt és lengőtekét vásároltak, a tervek szerint idén már kerületi bajnokságokat szerveznek. Újdonság, hogy február elsejétől ingyenes könyvtárszolgáltatást indítanak. A több mint ezer könyv a MOM megszűnő könyvtárából, illetve felajánlások útján került az intézményhez. A szolgáltatást a kerület nyugdíjasai kedden és csütörtökön 14 és 16 óra között ingyenesen vehetik igénybe.

A Virányos Gondozási Központ a Virányosi Közösségi Ház földszintjén biztosít családias körülményeket a környék nyugdíjasainak. Szágerné Fazekas Éva, a központ vezetője érdeklődésünkre elmondta: bár kinőtték már a jelenlegi helyüket, egyelőre még nincs napirenden a költözés. Kis alapterülete ellenére szeretik az idősek az itt működő, 45 férőhelyes klubot, amely hétfőtől péntekig reggel 8 órától nyitva áll előttük. Kiemelt szolgáltatásuk az ingyenes internezés biztosítása, klubjuk ugyanis e-Magyarország Pontként is funkcionál.

A társaságra, családias közösségre vágyó aktív nyugdíjasok mindennapjait változatos programokkal igyekeznek színesíteni. Rendszeresen szerveznek közös látogatásokat fővárosi múzeumokba, illetve évente kétszer - a másik két klub tagjaihoz hasonlóan - ők is tesznek egy-egy nagyobb kirándulást Magyarország vidékein, tavaly például Bugacon és Győrben jártak. Városlátogatásaikat mindig kulturális programokkal kötik össze, illetve megpróbálnak kapcsolatot teremteni a helyi nyugdíjasklubokkal.

Nyaranta a gondozási központ kertje nyújt kikapcsolódási lehetőséget, ahol többek között szalonnasütéssel és asztalitenisz-partikkal múlatják az időt. Mint megtudtuk: a virányosi klubba átlagosan 25- 30-an járnak, mintegy 130 fő részére szállítanak ki ebédet, 40-50 emberhez pedig gondozónő jár ki. Sajnos, házi gondozásra sokkal több idősnek lenne szüksége, mint ahányat jelenleg el tud látni a központ nyolc gondozója, ezért csak a leginkább rászorulóknak tudják biztosítani ezt a szolgáltatást.

Az intézményvezető felhívta a figyelmet: az utóbbi hónapokban több gondozottjukat is rávettek cégek arra, hogy lakásuk tulajdonjogát ajánlják fel életjáradékért cserébe. Azok, akik eddig rászorultsági alapon vették igénybe a házi gondozást, ezt a jogosultságukat elveszíthetik a lakásukért járó jövedelmük miatt - a járadékból azonban nem feltétlenül tudnak jobb életfeltételeket teremteni maguknak, hiszen ez az összeg legtöbbször még arra sem elég, hogy egy ápolónőt felvegyenek maguk mellé.

ká-kd