Örvénylő húzás

XVI. és XXI. század közötti zászlók fotóit mutatták be a kerületi művelődési központ kupolatermében. A kiállított képek Bíró Aurél kutatómunkájának eredményeképpen készülhettek el, aki két év alatt közel háromszáz lobogó katalogizálását végezte el.


Végigkísérték az ember életét
Eddig hazánkban még senki sem végzett olyan alapos kutatást a Szűz Máriát ábrázoló zászlókról, mint Bíró Aurél, aki elsősorban budapesti zászlókat keresett, ám munkája során számos olyan lobogóval is találkozott, amelyik vidékről vagy a határon túlról érkezett a fővárosba. A templomi zászlók anyaga lefedi az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét, érinti a Székesfehérvári Egyházmegyét és a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegyét, illetve helyet kapott az Orosz Ortodox Egyház és a Budai Szerb Ortodox Egyház is.

A kiállításon összesen harminc zászló elő- és hátlapjáról készített fotó bemutatására nyílt lehetőség, illetve négyet - amelyeket kerületi templomok adtak kölcsön - "élőben" is megtekinthetett a közönség. Az érdeklődők a tablókon elhelyezett anyagokon keresztül megismerhették a helyi, vallásos közösségek Mária iránti tiszteletét, közelebb kerülhettek az ezeréves Regnum Marianum-kultuszhoz.

Nem csak templomi zászlókkal találkozhattak a látogatók: láthatók voltak céhes, egyleti, cserkész, iskolai, levente és katonai lobogók is. A tárlat rámutatott arra, hogy a máriás zászlók egykor végigkísérték az emberek életét - jelen voltak a keresztelésnél, a boldogító igen kimondásánál, a körmenetben, a munkában, a csatában vagy az utolsó utunknál.

Pokorni Zoltán polgármester, aki megnyitotta a kiállítást, úgy vélte: van valami "örvénylő húzása", közösségteremtő ereje a máriás zászlóknak - ugyanúgy, mint a Szent Koronának. Ezeket a jelképeket szemlélve felmerül az emberben a kérdés: hogyan lehet megtalálni azokat az eszméket, közös célokat, amelyek a mi világunkat is többé teszik.

kd