Ezer facsemete a kerületben

Hamarosan lezárul az utóbbi évek legnagyobb faültetési programja, amelynek keretében közel ezer facsemetét telepít az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. Az elültetett példányok átmérője összességében meghaladja a hatezer centimétert. Többször iskolázott, azaz előnevelt, átlagosan ötéves fákról van szó, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen korú csemeték szinte kivétel nélkül meggyökereznek. Ennek érdekében az ültetés helyén kicserélik a talajt, s a gyökérzetig érő öntözőcsövet süllyesztenek a földbe.

A helyi sajátosságokat figyelembe véve a hegyvidéki környezethez illő, lehetőség szerint őshonos, várostűrő fajták közül választottak a szakemberek. Fenntartják ugyanakkor a fasorok egységességét, azaz adott útszakaszon lehetőség szerint csak azonos növényeket ültetnek. Így kerülhetnek új gyümölcsfák – vérszilva, berkenye, vagy éppen díszcseresznye és díszkörte – a többi között a Tündér utcába és a Gaál József útra. Kivételt képeznek az akác-, illetve az allergiát okozó fák, ugyanis ezeket más fajtákkal pótolják. Megújul a sportközpont környéke is, a kültéri medence köré nyolcvanhat fát ültetnek.

Szintén őshonos fajtákat telepített a Pilisi Parkerdő Zrt. A városlakók körében kedvelt kirándulóhelynek számító Normafa és Anna-rét környékére elsősorban tölgy- és bükkcsemeték kerültek.

A munkából az egyéni választókerületekből az önkormányzat testületébe bekerült képviselők is kivették a részüket, ki-ki saját körzetében segédkezett a fák elültetésében.

mm.