Fogas tudnivalók

A kutatások szerint a legtöbb nyugati országban csökkenőben van a fogszuvasodás gyakorisága, annak ellenére, hogy a szénhidrátok fogyasztásában nem figyelhető meg változás. Az étrend és a fogak egészsége szorosan összefügg egymással, de ezek szerint nem igaz, hogy a sütemények és egyéb finomságok evésének csökkenésével javul a lakosság fogászati állapota.

Kimutatták, hogy nem az elfogyasztott édességek mennyisége, hanem a fogyasztás gyakorisága számít a különböző fogbetegségek kialakulásánál. A kísérletek során ugyanolyan mennyiségű édesség sokkal nagyobb károsodást okozott akkor, amikor az étkezések között nassoltak a kísérleti alanyok, mint amikor a főétkezés részeként ették a szénhidrátokat. Sokszor halljuk, hogy „az édesség rontja a fogakat”, mert cukor van bennük. Valóban hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához, de a tudósok szerint sok más ételről is elmondható ugyanez.

A fogszuvasodást baktériumok okozzák. A szánkban élnek és bizonyos élelmiszerekből savat állítanak elő. Ez a sav megtámadja a fogakat és kioldja a zománc ásványi anyagait. A támadás eredményeként apró lyukak keletkeznek a fogzománcon, és megindul a szuvasodás.

Számos tényező befolyásolja ezt a savtámadást. Például az, hogy az egyes élelmiszerek és italok milyen mértékben okoznak savasodást, és hogy ezek milyen hosszú ideig tartózkodnak a szájban. A fogszuvasodás ugyanakkor nem elkerülhetetlen, mivel a fogak meg tudják javítani önmagukat. Savtámadás után a nyál fokozatosan semlegesíti a savat, és visszajuttatja az elveszített ásványi anyagokat a fogzománcba. A fogszuvasodás tehát attól is függ, hogy a fogak hogyan védik meg magukat a savtámadásokkal szemben.

A savtámadásért felelős élelmiszerek listájának élén a cukor és a kenyér áll. A kutatások alapján bizonyított, hogy a szénhidrátok többsége is hasonló hatású. Savtámadást okoz például a búzapehely, az alma, a datolya, a mazsola, a banán, a zabpehely és az üdítőitalok, valamint a kekszek, a sütemények és a tejcsokoládé is. A kutatók szerint minél tovább marad az étel a szájban, annál tovább tart a savtámadás. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a keksz, a mazsola és a fehér kenyér általában tovább marad a szájban, mint a tejcsokoládé, a tejkaramella, a mentol vagy az üdítőital. Emellett, ha bármilyen szénhidráttartalmú étel beragad a fogak közé, a savtámadás hosszabb ideig tart.

A fogbetegségek megelőzésére a fogorvosok azt javasolják, naponta kétszer mossunk fogat, méghozzá fluoridos fogkrémmel. Ennek időpontja lehetőleg reggelizés után és lefekvés előtt legyen. Az esti fogmosás különösen fontos, mivel az egész éjszakára a szánkban maradó étel- és italmaradványok növelik a károsodások kialakulásának veszélyét. Mivel a nyálképződés alvás közben lelassul, vagy leáll, a fogaink ilyenkor fokozottan ki vannak téve a tartós savtámadás veszélyének.

A fluoriddal védett tiszta fogak naponta hat savtámadást is ki tudnak védeni. Azaz három főétkezést és közötte három ital elfogyasztását, illetve egy kis rágcsálást is. Ha ennél több alkalommal eszünk például kekszet, süteményt, édességet vagy más szénhidrátot tartalmazó élelmiszert, akkor több savtámadás éri a fogakat, mint amennyivel szemben képesek ellenállni. Jó tudni azt is, minél hosszabbak az étkezések közötti szünetek, annál több idejük marad a fogaknak arra, hogy megjavítsák önmagukat. Tehát az iszogatás, az édességek folyamatos majszolása helyett jobb, ha az étkezés után hagyjuk pihenni és gyógyulni fogainkat.
(Forrás: Édes Tények)

Barabás Juli