Igaza volt a Fakoppnak

Négy fát kivágtak, több példányt pedig megritkítottak a kertészek a Margaréta parkban, miután lezajlott a terület fáinak műszeres átvizsgálása. Az ellenőrzésre azt követően került sor, hogy két hónappal ezelőtt minden előzmény nélkül kidőlt egy kívülről teljesen egészségesnek tűnő középkorú csörgőfa a park játszótere mellett.

A földre zuhanó méretes növény szerencsére senkit nem sebesített meg, azonban a hasonló esetek megelőzése érdekében Pokorni Zoltán polgármester azonnal elrendelte a terület fáinak állapotfelmérését. A vizsgálatot egy Fakopp elnevezésű műszerrel végezték, amely a növények fás részein méri a hang terjedésének sebességét, a kapott eredményekből pedig következtetni lehet a belső szerkezet állapotára.

Kamocsa Mariann, az önkormányzat kertészeti műszaki ellenőre elmondta, hogy az adatok elemzését követően egy-egy eperfa, csörgőfa, vadcseresznye és jegenyenyár kivágására volt szükség. Bár kívülről valamennyi fa egészségesnek látszott, nagyrészt beigazolódtak a Fakopp adatai, ugyanis a növények belseje meglehetősen korhadt, felpuhult állapotú volt, megindult az üregesedés, ezáltal tartószerkezetük meggyengült, így megérettek a kivágásra.

A megelőzés érdekében elvégezték a park fáinak egyébként ősszel esedékes visszavágását, illetve a súlycsökkentés érdekében a lombkoronák ritkítását is. A szakemberek szerint a kerületi kezelésű parkok és játszóterek fái jó állapotban vannak, ennek ellenére az önkormányzat várhatóan további helyszíneken is elrendeli az idősebb fák ellenőrzését.

mm.