A szőlő mint gyógyszer

A szőlő táplálkozástani szempontból a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. Szénhidráttartalma 10 dekában 18 és 22 gramm között változik. Élelmirost- tartalma elsősorban cellulóz és pektin, amelyek igen kedvezően hatnak a tápcsatorna működésére. A vitaminok közül a B1- és a B2-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben, de jó C-vitamin-, folsav- és biotinforrás is.

Gazdag foszforban és káliumban, jelentős mennyiségben van jelen benne kalcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink, valamint fontos a fl avonoidtartalma. A szőlőmag bélrésze megközelítőleg 50%-ban olajt tartalmaz, amely jellemzően többszörösen telítetlen zsírsavakból áll.

A szőlő mint gyógyszer

Szénhidráttartalmának nagy részét szőlő- és gyümölcscukor alkotja, mely gyorsan felszívódó, egyszerű cukor. Intenzív szellemi vagy fizikai munka esetén természetes és gyors energiaforrás. Magas szénhidráttartalma és annak gyors felszívódása miatt a vércukorszintet is hirtelen megemeli, ezért cukorbetegség esetén nem ajánlott a fogyasztása.

Ásványi anyagai révén jó vízhajtó, kedvező a hatása idegrendszerünk működésére, erősíti fogainkat és csontrendszerünket. A szőlő és frissen préselt leve átmossa bélrendszerünket, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és a bélben kialakuló divertikulózis, vagyis a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése. A fentiek ismeretében méregtelenítő kúrában és gyümölcsnapra egyaránt ajánlott a fogyasztása.

A szőlő mint gyógyszer

A gyümölcs és préselt leve segíti emésztésünket és anyagcserénk bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel. Tisztítja vizeletkiválasztó szerveinket, a veséket, a húgyhólyagot. Csökkenti a vizelet savas kémhatását, lúgosítja szervezetünket, így reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmakat. Napi 1-2 deci vörösbor fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

A szőlőmagból készült olajt hidegen préselik, így tápanyagtartalma nem károsodik. Az olaj nem tartalmaz koleszterint, telítetlen zsírsavtartalma jelentős mennyiségben linolsavból áll. A szőlőmagolaj kellemes illatú, színe zöldessárga, íze pedig az olívaolajra emlékeztet, felhasználásának legelőnyösebb módja, ha salátákat, pácleveket ízesítünk vele.

Szépségápolásban is használhatjuk a szőlő levét. Pár csepp citromlével, hintőporral és olajjal összekeverve kitűnő szer az arc frissítésére.

j.