Új hullám az úszásoktatásban

Az oktatás tematikája lényegében azonos minden úszóiskolában, a fejlődést ösztönző módszerek azonban különbözőek. Az Új-Hullám Úszó- és Vízilabda Iskola a motiválásra egy újszerű vizsgarendszert dolgozott ki.

Új hullám az úszásoktatásban
A fő cél az, hogy a gyerekek megszeressék az úszást

Hegyvidékről is egyre több szülő viszi gyermekét az Új-Hullám iskola úszótanfolyamaira – annak ellenére, vagy talán pont amiatt, hogy itt az alapszintű úszótudás eléréséig vizsgákon át vezet az út. A nyolclépcsős oktatási program legfőbb előnye, hogy az egyes szintek teljesítése, illetve a szintenkénti vizsgák sikeréért járó jutalom, a névre szóló oklevél ösztönző erővel hat a gyerekekre – tudtuk meg az Új-Hullám sajtóreferenseként tevékenykedő Várhegyi Ferenctől, aki az Eurosport televízió kommentátoraként ismert.

Ez az oktatási szisztéma a szülők számára is vonzó, mert folyamatosan nyomon tudják követni csemetéik fejlődését, s csak azután kell fizetniük, hogy gyermekük sikeresen letett egy vizsgát, azaz bizonyítottan eredményt ért el. A rendszeres vizsgabemutatók nem mellesleg az oktatókat is eredményességre serkentik, hiszen növendékeik teljesítményén keresztül az ő munkájukat is minősítik a szülők, illetve a vizsgán részt vevő szakember-kollégák.

Várhegyi Ferenc elmondta: iskolájukban a tanfolyamokat kiscsoportokban tartják, ahol egy oktatóra maximum nyolc tanuló jut. Négy-öt éves kortól tizennégytizenöt éves korig várják a gyerekeket a képzési helyeiken, Budán a Sportmax-központban (XI., Kánai út 2.) és a Szent Margit Gimnázium tanuszodájában (XI., Villányi út 5–7.), továbbá Piliscsaba és Dorog város uszodáiban.

A sajtóreferens hangsúlyozta, a szakmai vezető, Szekér Zoltán által kidolgozott oktatási program elsődleges célja az úszás és – az alapfokú úszásismeretek elsajátítás után opcionálisan – a vízilabda megszerettetése, illetve az egészséges életmódra nevelés. Természetesen a tehetségek kiemelését is szívügyüknek tekintik, ezért a kimagasló teljesítményt nyújtó gyerekeket minden esetben neves sportklubokba ajánlják. Dorogon, ahol tavaly készült el a város uszodája, maga az Új-Hullám iskola teremtett lehetőséget a versenyszerű úszáshoz és vízilabdázáshoz.

zs.