Csillagszeműek a budai Várban

A Prima Primissima díjas Csillagszemű táncegyüttes a nyári turistaszezonban heti három alkalommal, pénteken, szombaton és vasárnap a budavári Szent György téren lép fel. Az előadások különlegessége, hogy színvonalas látványelemekkel ötvözik majd a tradicionális nemzeti táncokat.
A felmérések szerint minden Budapestre látogató vendég legalább egyszer ellátogat az építészetében és történelmében egyedülálló budai várnegyedbe, ezért mindent meg kell tenni, hogy kellőképpen vonzó legyen a hely a turisták számára – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője. Ezt segítendő, egész nyáron péntektől vasárnapig este hat órától a Csillagszemű táncegyüttes vendégszerepel az I. kerületben. A vállalkozás „kockázatmentes”, hiszen a magyar nyelvterület legszebb táncait bemutató, eredeti népviseletben fellépő fiatalok sikert sikerre halmoznak, produkcióikkal bejárták már Ázsiától Afrikán keresztül Észak- és Dél-Amerikáig az egész világot.
 
Az előadások helyszínéül a Szent György tér nyugati oldalán, a Sándor-palotával szemben felállított háromszáz fős szabadtéri színpad szolgál, amelyen alkalmanként húsz pár táncos ropja majd. A műsorban gyerekek is szerepet kapnak, akik között a legfiatalabb alig hétéves – árulta el Tímár Böske, a táncegyüttes művészeti vezetője. A „csillagszeműek” számára a vári programok korántsem ismeretlenek: az elmúlt négy évben Köllő Miklós rendezésében a Sakk-Matt Vár című történelmi show szórakoztatta a közönséget, amelyben világhírű játékosok – köztük Napóleon, Einstein vagy Benyovszky Móric – lejegyzett mérkőzéseit mutatták be a színes sakkfi guráknak öltözött gyerekek. Táncprogrammal azonban most először lépnek fel a Budavári Szabadtéri Színpadon, ahol a legszebb magyar táncokból összeállított látványos műsorral várják az érdeklődőket. A tervek szerint már a bemutatók előtt felcsendül magyar népzene a színpadon, miközben a népviseletbe öltözött „csillagszeműek” a Vár több pontján népszerűsítik az előadást.
 
mm.