Dalos Hegyvidék

Közös énekléssel búcsúztatták az idei tanévet a kerületi iskolák kórusai. A Városmajori Gimnáziumban megrendezett hagyományos Dalostalálkozón az országos népdalversenyeken kiváló eredményt elérő hegyvidéki énekesek is megjelentek.
Hét hegyvidéki iskola kilenc kórusának közös előadásában Gebhardi Glóriája csendült fel a kórustalálkozó nyitányán, majd magyar, belga és olasz népdalok következtek. Zámbó Istvánné, a kerületi Ének-zene Munkaközösség vezetője a Hegyvidéknek elmondta, hogy – kapcsolódva a jubileumi évhez – az idei Dalostalálkozón a magyar szerzők és Kodály mellett elsősorban Händel műveiből válogattak, de Lotti, Vodniansky, Franc és Mozart darabjai is helyet kaptak a műsorban. Az országos népdalversenyekről arany és ezüst oklevelekkel hazatérő kerületi énekes palánták pedig népdalokat adtak elő.
 
dalos
 
A zenei műveltség fontosságáról beszélt Gilicze Zoltán, a szervező Hunniareg Budai Módszertani Központ igazgatóhelyettese. Mint mondta, hároméves korig szinte észrevétlenül eldől, ki-mit hall meg majd felnőttként a zenéből. A gyerekek önkéntelenül érzik a muzsikát, ahogyan eleinte dallamosan gügyögnek, ritmikusan mozognak, két-három éves korukban pedig elkezdenek énekelni. Sajnos, sokak számára ekkor „elveszik” a zene, a szerencsések, tehetségesek és szorgalmasok azonban tovább fejlesztik képességüket, hogy énekükkel örömet okozzanak maguknak és környezetüknek. Ilyen gyerekek alkotják a hegyvidéki kórusokat is, és előadásaikkal folyamatosan új élményekkel ajándékozzák meg hallgatóságukat. Ők azok – fogalmazott Gilicze Zoltán –, akik felépítik a zene templomát, ahol a dallam, a harmónia és az ének értelemmel tölti meg a csendet.
 
(m.)