Díjazottak kiállítása

Az Állami Művészeti Díjazottak idei, szeptember elején megnyílt kiállításán három XII. kerületi iparművész, Gálócsy Edit keramikus, Jermakov Katalin ötvös, fémipari tervező és Rainer Péter belsőépítész munkáival is találkozhatunk. Tavasszal mindhárman Ferenczy Noémidíjat kaptak, amelyet kiemelkedő iparművészeti, ipari tervező művészeti tevékenység elismerésére adományoznak.
 
Jermakov Katalin munkái
Jermakov Katalin munkái
 
Gálócsy Edit az Iparművészeti Főiskola elvégzése után a skandináv-design-t idéző, vörös agyag használati tárgyakat, főként étkészleteket készített. (Akkoriban még szakmai berkekben sem sokan tudták, mit jelent ez a designszemlélet.) Később, áttérve a porcelánra és többféle anyag kombinációjára, elegáns, szinte csak sugallt, természeti tematikájú fali és asztali dísztárgyak sorát alkotta meg. Saját receptek alapján matt kőedénymázakat használ, amelyeket fémoxidokkal színez.
 
Jermakov Katalin a Budai Rajziskola szakvezető tanára. Egynémely lap „a gyűrűk aszszonyának” nevezte, újszerű, de gyakran ősi vagy reneszánsz hagyományokon alapuló ékszerei közül ugyanis ezek a legmeghökkentőbbek, hogy csak az ujjak közé illeszthető tollas vagy leveles fél-gyűrűket, illetve a mechanikusan vagy küllemükkel (színükkel, formájukkal, díszítésükkel) egymáshoz kapcsolt gyűrűket említsük. Az M3 autópálya pihenőibe készült utcabútor- családját formatervezési díjjal tüntették ki.
 
Gálócsy Edit: Örvény
Gálócsy Edit: Örvény
 
Rainer Péter a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat vezető tervezője. Munkásságát a sokoldalúság jellemzi: egyaránt foglalkozik szakrális és világi, régi és új, környezetbarát és energiakímélő építmények, épületek, belső terek tervezésével, sőt újszerű bútorok készítésével is. Szakrális építményeket ábrázoló, művészi igényű fotóiból már több kiállítást is rendezett.
 
KGY