Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Idén járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal elsőként megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat keretében mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.
A Márvány utca 44. alatti társasház 2004-ben csatlakozott a szövetségi programhoz. Az elnyert mintegy hat és félmillió forint támogatásból a következő évben kezdődtek el a munkálatok. Először a szelektív hulladékgyűjtésnek is helyet adó kukatárolót újították fel. Bélákovics István közös képviselő elmondta, hogy sikeres a kezdeményezés, hiszen a ház lakói szinte kivétel nélkül a külön kihelyezett gyűjtőzsákba dobják a műanyag palackokat. Ennek köszönhetően kevesebb kukára van szüksége a háznak, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez, hiszen havi szinten csökkent a szemétszállítás díja.
 
onkormanyzati1
 
Még szintén 2005-ben kicserélték a lift kötélzetét, illetve felújították az udvari csatornát és a közös mellékhelyiséget. Rá egy évre végeztek a teljes belső tatarozással, amelynek keretében a lépcsőházak mellett az udvari front és a függőfolyosók is megszépültek. A helyreállítás a legfelső emeleten a korlátok lefestése, valamint a függőfolyosók alsó részének felújítása mellett a járófelület leszigetelésére és újraburkolására is kiterjedt.
 
Még ugyanebben az esztendőben folytatódott az udvar korábban megkezdett virágosítása. A betonaljzatban összesen negyven ágyást alakítottak ki, ezekbe borostyánt, cserjéket, orgonát és más növényeket ültettek. 2007-ben kezdődött meg a Márvány utcai és a Hertelendy utcai külső homlokzatok rekonstrukciója, az erkélyek felújítása és az esővíz-elvezetők cseréje. A homlokzatok színezésekor a lakók igényeit is figyelembe vették. Tavaly került sor a több mint hétszáz négyzetméteres lapos tető és a valamivel kisebb, kis dőlésű héjazat szigetelésére, míg a felszálló és csatlakozó gázvezetékek cseréje jelenleg is zajlik.
 
onkormanyzati2
Jelenleg is zajlik a felújítási munka a kívül-belül megszépült Márvány utcai épületben
 
Bár a felújítások teljes költsége elérte a tizenötmillió forintot, a társasház kiegyensúlyozott gazdálkodásának köszönhetően az öt év alatt nem volt szükség többletbefizetésre. A szövetségi programból kapott támogatás mellett ugyanis a lakáskassza-szerződésnek köszönhetően egymillió, míg fővárosi pályázatokból további kétmillió forint folyt be a társasház számlájára.
 
(mm.)