Segítség a tűzoltóknak

Ötmillió forintos támogatási szerződést írt alá a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a hegyvidéki önkormányzat. A pénz sorsáról szavazással döntött a kedvezményezett Közép-budai Tűzőrség állománya.
Bár nem feladata, az önkormányzat a hegyvidéki polgárok életfeltételeinek további javítása érdekében évek óta támogatja a kerületben működő, közfeladatokat ellátó állami és fővárosi fenntartású intézményeket. Kiemelt figyelmet kapnak a kórházak, a rendőrség, illetve a tűzoltóság, utóbb minden évben ötmillió forintos adományt kap. A kerület hozzájárulásának köszönhetően újulhattak meg a Közép-budai Tűzőrség Budakeszi úti központjának pihenőhelyiségei és az épület fűtési rendszere. Részlegesen kicserélték a nyílászárókat, átépítették az öltözőket, és új gumikat vásároltak a tűzoltójárművekre.
 
Az ez évi támogatási szerződés aláírásakor dr. Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok hangsúlyozta, hogy az adomány felhasználásáról a tűzőrség állománya szavazással döntött, a pénzt az öltözők felújításának befejezésére költik. A tűzoltók többsége rendszeresen 24–48 órás szolgálatot lát el, így szinte a tűzőrség épületében élnek. Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a körletek barátságosak, otthonosak legyenek.
 
A tűzoltóparancsnok kiemelte: a fővárosi tűzoltóság saját erőből nem tudja ezt a pluszt megadni az állománynak, az önkormányzatok önzetlen segítsége nélkül Flórián napot követően még a kivonulások is könnyen veszélybe kerülhetnének. Külön köszönet illeti a hegyvidéki önkormányzatot az utóbbi években adott mintegy harmincmillió forintos támogatásért.
 
segitseg
A Pokorni Zoltán polgármester vezette hegyvidéki önkormányzat saját bevételeiből minden évben jelentős összeggel támogatja a tűzoltókat
 
Mint Pokorni Zoltán polgármester elmondta, a támogatás célja, hogy a kerület lakói minden tekintetben biztonságban legyenek. Ennek érdekében az önkormányzat saját bevételeiből minden évben jelentős összeggel támogatja a helyi rendőrkapitányságot, a kórházakat, a mentőket és a tűzoltókat. Az intézmények jelzik, mire lenne szükségük, az önkormányzat pedig lehetőségeihez mérten hozzájárul a költségekhez. Az adomány valódi értékét ugyanakkor nem feltétlenül a nagysága, hanem az adja, hogy mennyi marad az adományozónál. Hegyvidék önkormányzatánál nem marad sok, ami azt jelenti, hogy erején felül segíti az intézmények munkáját. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat segítsége nélkül a kerületben működő állami, illetve fővárosi fenntartású közszolgáltatók gyakorlatilag a működésképtelenség határára sodródnának.
 
Az intézmények támogatása mellett az önkormányzat önálló akciókkal is igyekszik növelni a polgárok biztonságát. Tavaly indult útjára az a kezdeményezés, amelynek keretében a bérlakásokban élők ingyen, a társasházak lakói pedig harmad áron juthattak speciális habbal oltó készülékekhez. Az otthoni tűzoltásra alkalmas berendezés legnagyobb előnye, hogy segítségével könnyen megfékezhetők a leggyakrabban előforduló konyhai tüzek, mivel hatóanyaga a vízzel ellentétben az égő olajt is képes eloltani.
 
mm