Semmelweis méltó utódai

Az önkormányzat a Semmelweis-napon köszöntötte a kerület egészségügyi dolgozóit. Ebben az esztendőben a Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjak átadása mellett külön elismerésben részesültek az utóbbi években az alapellátásból nyugállományba vonuló háziorvosok, fogorvosok, házi ápolók és védőnők.
A Semmelweis-nap az egészségügyben dolgozók megbecsülésének ünnepe, azoké, akik az egyre romló körülmények ellenére naponta tudásuk legjavát nyújtva küzdenek a betegségek ellen – emlékeztetett köszöntőjében Kovács Lajos alpolgármester, aki kiemelte: szerencsére a XII. kerületben az országosnál jobb a helyzet, köszönhetően annak, hogy Hegyvidék önkormányzata erején felül, a központi támogatások csökkenése ellenére is folyamatosan fejleszti egészségügyi hálózatát.
 
A kerület hatvanezer lakójának egészségügyi alapellátását jelenleg tizenkét telephelyen száz dolgozóval oldja meg az önkormányzat. Munkájukat a Hegyvidéken működő kórházak, klinikák és magánrendelők segítik, az ellátás színvonalának emelése érdekében a kerület szoros kapcsolatot épített ki a Szent János Kórházzal. Az alpolgármester szerint az összefogásra azért is szükség van, mert az általános pénztelenség miatt a kormányzat még több forrást von majd el az egészségügytől. Teszik ezt annak ellenére, hogy tudni lehet, az egzisztenciák és a családok összeomlásával együtt jár az emberek egészségének romlása is.
 
Még nagyobb lelkierőre, odaadásra és áldozatvállalásra van tehát szükség az ágazatban ahhoz, hogy kezelni lehessen a közegészségügyi és társadalmi kihívásokat. Az önkormányzat a várhatóan megnövekedő feladatok ellátását az intézményeknek otthont adó épületek korszerűsítésével, illetve eszközvásárlással segíti, mindez azonban semmit sem ér a kerületi egészségügyi dolgozók szakértelme, emberi tartása nélkül – fogalmazott Kovács Lajos. Mint mondta, a Semmelweis-napon átadott elismerések éppen ezért az ágazat egészének szólnak.
 
semmelweis
A két kitüntetett: dr. Arató Éva és Dezső Tünde
 
Dr. Szolnoki Lajos háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy országos összehasonlításban a XII. kerület lakossága van a legjobb egészségi állapotban. A Hegyvidéki Egészségklub vezetője szerint akkor drága az egészség, ha „eljön” a betegség, és az egészségügyben dolgozók azon munkálkodnak, hogy minél kevesebb kerületi polgárnak kelljen megfizetnie egészsége árát.
 
A Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjat az idén dr. Arató Éva nyugalmazott felnőtt háziorvos és Dezső Tünde, a Gazdasági Ellátó Szolgálat egészségügyi csoportvezetője kapta. Hagyomány, hogy az egészségügyben dolgozók ünnepén az önkormányzat a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával megajándékozza a kerületi egészségügyi közalkalmazottakat. Az ajándékcsomagokat ezúttal Németh Zoltánné vezető védőnő és Varga Ilona vezető szakápoló vette át. Mivel a háziorvosi praxisok privatizációját követően megszűnt az ellátásban dolgozók közalkalmazotti státusza, a nyugállományba vonuló dolgozók intézményi búcsúztatására sem kerülhetett sor. Ezt pótolta az önkormányzat, amikor külön köszöntötte az elmúlt években nyugdíjjogosultságot szerzett háziorvosokat, fogorvosokat, házi ápolókat és védőnőket.
 
A Semmelweis-napi ünnepséget tombolahúzás zárta, a CSSD Kft. és a HARIS Gsztronómiai Kft. felajánlásainak köszönhetően a jelenlévők között értékes tárgynyereményeket sorsoltak ki.
 
(em.)