Spórolhatunk a gázzal

A lakossági gázfogyasztás csökkentésére, a felhasználás racionalizálására hívta fel a figyelmet az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület. Már néhány egyszerű, pénzbe nem kerülő változtatással is akár 15 százalékkal lehet kevesebb a gázszámla.

A magyar háztartások több mint hatvan százalékában van vezetékes gáz, még a távfűtött lakások egy részében is találkozhatunk gázkészülékekkel. Az energiaszámla nyolcvanöt százalékáért a gázzal működő berendezések a felelősek, a fűtési és melegvíz-felhasználási szokások megváltoztatásával azonban ez az arány jelentősen csökkenthető.

Első lépésben meg kell szüntetni a lakás túlfűtését. Ha átlagosan egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, azzal hat százalék energiát spórolhatunk. Éjszakára érdemes alacsonyabb hőfokot beállítani, és akkor is jobban lecsavarni a fűtést, ha nem vagyunk otthon. Szellőztetéskor csináljunk kereszthuzatot, de csak rövid ideig hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy ne hűlhessenek ki a falak. Szintén kisebb lesz a gázfelhasználás, ha a mosogatáshoz kevesebb folyóvizet használunk, kádfürdő helyett pedig inkább a zuhanyozást választjuk. A nyílászárók házilagos újraszigetelésével akár negyven százalékkal csökkenthető a hőveszteség – ehhez legtöbbször elegendő a kereskedelemben kapható szigetelőcsíkok használata –, és energiát spórolhatunk meg azzal is, ha éjszakára behúzzuk a sötétítőfüggönyöket, bezárjuk a spalettákat, netán ehúzzuk a redőnyöket.

Rendszeresen ellenőriztessük a gázfogyasztók állapotát, a karbantartott készülékek ugyanis nagyobb hatásfokkal működnek és kevesebb energiát fogyasztanak. Ne feledkezzünk meg a kéményekről sem, hiszen a nem megfelelően szelelő füstelvezetők miatt emelkedik a gázfogyasztás, ráadásul jelentősen nő a szén-monoxid visszaáramlásának esélye!

(m)