Történetek az Angolkisasszonyokról

Az egykori tanítványok visszaemlékezéseiből állt össze az a kiadvány, amelyet nemrég mutattak be a háború előtt az Angolkisaszszonyok Zugligeti Intézetének is otthont adó Szent Család-plébániában. A Hegyvidék gyöngyszemei sorozat legújabb kötete folytatása annak a könyvnek, amelyet a diákok tanára, az idén kilencvenkilencedik születésnapját ünneplő Mater Delacasse Jeszenkovits Teréz írt a női szerzetesrend történetéről.
Azt a múltat őrzi, amellyel értelmezni tudjuk a jelent, és építeni a jövőt – méltatta az új kiadványt Knáb Judit, az Angolkisasszonyok magyarországi tartományfőnöke. Valamennyi lejegyzett és megjelentetett történet azt bizonyítja, hogy a diákok szép napokat töltöttek el az Angolkisasszonyok Zugligeti Intézetében. Példa kell legyen ez minden pedagógus számára, hogy a volt diákok évtizedekkel később is ilyen meleg szívvel gondolnak vissza alma materükre.
 
A kötet már a tizenegyedik darabja a Hegyvidékünk gyöngyszemei sorozatnak. A bemutató éppen egybeesik a trianoni évfordulóval, azzal a nappal, amikor nyolcvankilenc évvel ezelőtt elkezdődött a magyarság kataklizmája – emlékeztette az egybegyűlteket Lovas Pál alpolgármester. Mint mondta, lakosságának több mint a felét, területének kétharmadát veszette el az ország egy tollvonással, és 3,3 millió magyar rekedt a határokon kívülre. Gazdaságilag tönkretették, politikailag ellehetetlenítették Magyarországot.
 
tortenetek
 
Lovas úgy véli, manapság is hasonló időket élünk: megroggyant az ország, egyre rosszabb az egészségügy helyzete, az oktatás romokban hever. Mégis, akadnak szép és reménykeltő jelek, amelyek megerősítik a jövőbe vetett hitünket. Ilyen jel az is, hogy megjelenhetett a zugligeti Angolkisasszonyok történetét feldolgozó második kötet, amelyben megtestesül a hit, remény, szeretet bibliai hármasa – azok az érzések, amelyeknek köszönhetően Magyarország minden korban fennmarad. Szükség van az ilyen könyvekre, mert erőt adnak, lehetőséget arra, hogy megőrizzük helyünket a Kárpát-medencében, és szebb legyen gyerekeink jövője, mint a mi múltunk – mondta az alpolgármester.
 
A könyv társzerkesztője, Salamin András elmondta, hogy a Tanítványok emlékezete alcímet viselő kötet anyagát a zugligeti Angolkisasszonyok történetét lejegyző Mater Delacasse Jeszenkovits Teréz (képünkön) kezdte gyűjteni. Akkoriban már betöltötte a kilencvennyolcadik életévét, ezért úgy döntött, szerkesztőkre bízza a végleges szöveg összeállítását. Így született meg a mű, amely telis-tele van vidám, néhol keserédes, de mindig igaz történetekkel és számtalan képpel, köztük a Mater Delacasse Jeszenkovits Teréz származását igazoló okirat másolatával.
 
(mm.)