Vöröskõ utca

Kerületünk utcanévként 1929 óta őrzi egy felvidéki vár, Vöröskő nevét. A regényes hangulatú várkastély több filmforgatásnak is otthont adott: egyebek közt ott zajlottak a Sárkányszív, illetve a Cinka Panna mesefilm felvételei is.
Vöröskő vára Pozsonytól néhány kilométerre északra fekszik, és a Kis-Kárpátok egyik legszebb várának tartják. Múltja az Árpád-korig nyúlik vissza: a XIII. században III. Béla király lánya – Přemysl Ottokár özvegye –, Konstancia építtette. Más források szerint viszont III. Béla felesége, Mária az építtető.
 
A 340 méter magas sziklán épült várat folyamatosan bővítették, számos nemesi család birtokolta az évszázadok folyamán; volt, hogy a Fuggerek, a Thurzók, máskor a Pálffyak mondhatták magukat Vöröskő birtokosának. Érdekesség, hogy itt született (1664. augusztus 20-án) az a Pálffy János, aki később Magyarország nádora lett.
 
A XVII. században a török betörések elleni védekezésül, nagy anyagi ráfordítással, a korában legmodernebbnek számító erődítménnyé alakították át. Az eredeti középkori építményből mindössze két kisebb torony maradt meg. A vár egyike volt annak az erődvonalnak, amely Dévénytől Trencsénig húzódott. A Fugger kereskedőcsalád itt raktározta borkészletei nagy részét, innen szállította az ország minden részébe az áruját.
 
vorosko
Vöröskő vára a filmesek kedvelt helyszíne
 
Az erődítmény átépítésének befejezése a Pálffyak nevéhez fűződik, akik egészen a második világháborúig a várkastély tulajdonosai és lakói voltak. A Pálffyak a XV. században horvátországi telepesekkel népesítették be a környékét – a vár mellett fekvő Cseszte falut –, ám ez a népesség mára már nincs jelen a település életében. A várban ma is megtekinthető az a hatalmas műtárgygyűjtemény, amelyet a Pálffyak hagyományoztak az utókorra. A kiállításokon fegyvereket, érméket és festményeket lehet látni, valamint a várkastély teljes berendezése is eredetiben megmaradt.
 
Turistacsalogató vonzerő, hogy megtekinthető a mesterséges barlangrendszer (Európa egyik legnagyobb pincerendszerének a része), illetve a beépített vízvezeték-hálózat is. A vár kápolnája minden évben búcsújáróhely, Nagyboldogasszony napján a falu templomából a körmenet felmegy az 1649-ben épült várkápolnába.
A hegyvidéki Vöröskő utca a Nárcisz utcát köti össze a Szendrő utcával az Orbánhegyen. Eredetileg rövidebb volt, és csak a Fodor utcáig tartott, de 1934-ben meghosszabbították a vonalát.
 
B. A.