Zöld út a BKV-járatoknak

A XII. kerületiek számára is fontos információ, hogy a Margit híd felújítása idején – a jelenlegi tervek szerint – átmehetnek a hídon a BKV járatai, de csak 10 kilométer/órás sebességgel. A munkálatok vége felé lesz egy legalább háromhetes időszak, amikor a technológiai folyamatok miatt semmilyen jármű nem közlekedhet majd ott.
 
Addig több lépcsőben változik a tömegközlekedés rendje. Először csak a közúti forgalmat korlátozzák, és a villamosok, illetve az autóbuszok áthaladhatnak a mostani vágánymezőkön. Majd előbb a híd északi felét újítják fel, ezért ekkor a déli oldalon építik ki az ideiglenes villamosvágányokat, azután fordítva. A buszok mindig a villamosokkal közös nyomvonalon közlekedhetnek.
 
Amikor a vágányokat áthelyezik, egy-egy hétvégére szüneteltetik a villamosközlekedést, de a buszok, beleértve a villamospótlókat, akkor is átkelhetnek. A 26-os autóbusz forgalmát azonban korlátozzák: csak az Árpád híd felől közelítheti meg a Margitszigetet, mert az oda vezető hídágat a felújítás során teljesen elbontják.
A forgalomkorlátozással járó munkák várhatóan augusztusban kezdődnek.
 
Kertész István