A legjobbak között a Tüskevár

Szép sikert ért el a szellemi olimpia országos elődöntőjében a versenysorozaton első alkalommal induló Tüskevár iskola csapata. A hegyvidéki gyerekek a kerületi és a budapesti fordulók megnyerése után a kilencedik helyen végeztek a váci vetélkedőn.

A_legjobbak_kozott_a_Tuskevar_iskolaA többnyire viselkedészavaros, illetve speciális nevelési igényű fiatalokkal foglalkozó Tüskevár iskola csapata tavaly, némi meglepetésre, újoncként megnyerte a hegyvidéki szellemi olimpiát, és bejutott a budapesti döntőbe. Bár a fővárosi fordulóra a kerületinél lényegesen nagyobb anyagból kellett felkészülni, ez nem zavarta a gyerekeket, akik magabiztosan vették az újabb akadályt. Sokáig fej-fej mellett haladtak a Csík Ferenc Gimnázium csapatával, az utolsó, mindent vagy semmit feladattal azonban feltették a pontot a képzeletbeli „i”-re, és az iskola történetében először továbbléptek az országos elődöntőbe.
– A szervezők hat forrásmunkát jelöltek meg, azonban ennél jóval több könyvet használtunk a felkészüléskor, ráadásul számos olyan témakör volt, amihez csak az interneten találtuk meg a szükséges adatokat – mondta el lapunknak Kovács Dóra. A gyerekeket felkészítő pedagógus szerint a csapat valamennyi tagja bebizonyította, hogy felveszi a versenyt „normál” iskolába járó társaival. Óriási munkát végeztek, hiszen nem csupán memorizálták, hanem maguk kutatták fel és rendszerezték a tudnivalókat.
– Országosan elismert iskolák csapatai ellen versenyeztünk a Vácott rendezett elődöntőben, mégsem maradtunk szégyenben. Tizenegy induló között a kilencedik helyet sikerült megszerezni, ami így elsőre több mint biztató. Bebizonyítottuk, hogy gyermekeink képességével nincs baj, csupán koncentrálni kell megtanulniuk – hangsúlyozta Kovács Dóra.
Az utóbbi megállapítással a Tüskevár csapatának tagjai is egyetértenek, akik a kilencedik helyet egyöntetűen a lámpaláznak tulajdonították. Mint mondták, leginkább azért szomorúak, mert nem tudták éles helyzetben visszaadni mindazt, amit egyébként tudnak. Kovács Dóra szerint a legfontosabb tanulság az, hogy nem elég a tárgyi tudás, versenyezni is meg kell tanulni. Ez most nyolc iskolának jobban ment, az eredmény azonban így is igen figyelemreméltó, hiszen nagyon régen jutott ilyen messzire szellemi olimpián hegyvidéki iskola.

(m.)