Növényes kerületi utcanevek

A Hegyvidék nem csak manapság zöldövezet, a számtalan virágról, növényről elnevezett utca jól példázza, hogy már elődeink is kiemelten fontosnak tartották a természet közelségét. Hogy mely növények jelennek meg az utcatáblákon? A következő csokrot ezekből kötöttük.

A kerület összesen harminc olyan közterülettel rendelkezik, amelynek nevében növények vagy azok társulásai (bükkös, erdő stb.) szerepelnek. Általában a tetszetős virágot bontó fajok kerülnek előtérbe, de több olyan is akad, amely egyáltalán nem nevezhető feltűnőnek. Érdekes módon a sok, kerületben honos vagy a kertekben elterjedt virág mellett akad egy-két a hegyvidéken nem – vagy csak elvétve – előforduló növény is. Az alábbiakban a tavaszi virágokról elnevezett utcákról esik szó, a többi „virágos” utca későbbi írásainkban kerül sorra.

Gyöngyvirág, nárcisz, hóvirág

Novenyes_keruleti_utcanevek3Az Istenhegy patinás utcája a Gyöngyvirág út, amely az Istenhegyit köti össze a Tündér úttal. A névadó növény a kerületben is elterjedt faj. Valaha vélhetően az erdők alján is kiterjedt telepeket alkotott és gazdagon virágzott, mára állományai a kerítések belső oldalára kerültek, ahol ültetett és gondozott dísznövények.
Novenyes_keruleti_utcanevek4A tavasz egyik népszerű virágáról kapta nevét a Stromfeld Aurél út és az Ormódi utca közötti Nárcisz utca. Maga a hagymás növény csak a kertekben fordul elő. A hazai nárciszfajok az ország déli részén élnek, ott is csak néhány védett területen, mint amilyen a Babócsai Basakert. A nárcisz elnevezés női név is lehet; arra vonatkozó információ nem áll rendelkezésre, hogy az utca elkeresztelésénél melyik jelentés került előtérbe.
A tél végének egyik első hírnöke, a hóvirág valószínűleg a hegyvidék erdeiben vadon is virágzott. Mára a vad állományokból hírmondó sem maradt, a növény népszerűsége azonban töretlen. A kertek gyakori virága, és – bár védett – az utcán is gyakran látni megvásárlásra kínált kis csokrait. A róla elnevezett út a Rácz Aladár út és a Farkasréti tér között található.

Adonis, tulipán, liliom

Novenyes_keruleti_utcanevek1Az Adonis elnevezés érdekessége, hogy a latin helyesírást követve maradt fenn (bár egyes térképeken magyarosan, „sz”-szel írják). Adonis a görög mitológia ismert alakja, akit manapság a férfiszépséggel szoktak azonosítani. Egyúttal névadója a tavaszi héricsnek (Adonis vernalis). A hérics ragyogóan sárga virágú, laza lombozatú tavaszi virág, amellyel szerencsére még lehet találkozni a kerület természet közeli állapotban megmaradt rétjein. A rövid utca az Istenhegyi út és a Gyöngyvirág út között indul és zsákutcaként ér véget.
A tulipán a török hódoltság idején népszerűvé vált hagymás, kerti virág. A Tulipán dűlő Csillebércen, a „virágos” utcák között található, a Szélső utca és a Kakukk lépcső között. Eséllyel pályázhat a legrövidebb kerületi „virágos” utca címére, hiszen mindössze 80 méter hosszú.
Novenyes_keruleti_utcanevek5Nem kell messzire menni a Liliom ösvényhez sem. A tisztaság jelképeként is ismert virágról elnevezett közterület a Magas út túloldalától a Perem ösvényig vezet. A kerületben a liliomként emlegetett kerti virágok vadon nem élnek, de a rokonságba tartozó impozáns turbánliliom még ma is több helyen bontja szirmait. A nagytermetű növényt még a Normafa és az Anna-rét sűrűn látogatott területén is meg lehet találni.

Orgona, ibolya, nőszirom

A Liliom ösvényből nyílik az Orgona ösvény. A névadó növény a kerület kedvelt és elterjedt dísznövénye. Bár alapvetően a kertekben él, néhol elvadult példányaival is lehet találkozni. Mivel régi üdülőterületen húzódik (és a kerületre nem jellemzőek az ilyen nevek), valószínűsíthető, hogy az ösvény nem a hasonló nevű hangszerről, hanem a növényről kapta a nevét.
Novenyes_keruleti_utcanevek2Újabb száz méter megtétele után juthatunk az Ibolya ösvényre, amely a Tücsök lépcső „mellékutcája”. Itt sem kizárható, hogy a női név szerepet játszott az elnevezésben. A kék ibolya vadon is elterjedt a környéken. Egyike azoknak a fajoknak, amelyek az erdők aljáról a kertekbe költöznek, és néhány év vagy évtized után mindenütt megjelennek.
Ahogy a csillebérci ösvények felől a városba indulunk, a Magas út aljában a Nőszirom úttal búcsúznak el a „virágos” utcanevek. Ez zsákutcaként ér véget, illetve turistaútként folytatódik az Ördög-orom felé. A nőszirom, vagy más nevén az írisz kedvelt és elterjedt kerti dísznövény, ugyanakkor éppen a közeli zöldterületeken törpe változata vadon is virágzik. A védett növények lila és sárga színváltozata az elterjedtebb, de ritkán fehér virágúakkal is lehet találkozni.

(Barta)