Nincs pénz a gázártámogatásra

A híresztelésekkel ellentétben január elsejével mégsem szűnik meg az állam által nyújtott lakossági energiaár-támogatás. Bár a kompenzált időszak 2010. április 30-ig tart, ám ezután újra jelentős terhet ró a családokra a fűtésszámla kifi zetése. A támogatás megszüntetésével ismét a leginkább rászorultakat sújtja a kormány.

A korábban felröppent hírekkel ellentétben mégsem szűnik meg 2010 januárjától a lakossági energiaártámogatás. Bár a kormányzat nem kívánja tovább finanszírozni a közel 1,7 millió segítségre szoruló háztartás fűtésszámlájának kompenzálását, az idei fűtésszezon végéig mégsem vonta vissza, csupán módosította a lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhőfelhasználás szociális támogatásáról szóló rendeletet. A támogatott időszak határideje 2009. december 31-ről 2010. április 30-ra változik.

Mindez azt jelenti, hogy ha a májusi választások után megalakuló kabinet nem dolgoz ki újabb stratégiát a rászoruló fogyasztók támogatására, akkor ez lesz az utolsó fűtési szezon, amikor az állam hozzájárul a gázszámla kifizetéséhez. Ráadásul az idei év is energiaár-drágulással indul, átlagosan 5,6 százalékkal kerül majd többe a gáz, amit a rendszerhasználati költségek emelkedésével indokolnak.

Nem mindegy, mennyit mutat
Nem mindegy, mennyit mutat

A módosított rendelet értelmében ha a fogyasztó 2009. december 31-ig kapott támogatást, akkor nem kell új kérelmet benyújtania, mert a jogosultság 2010. április 30-ig automatikusan meghosszabbodik. A Magyar Államkincstár honlapján olvasható információk szerint a 2010. január 1. előtt megszűnt támogatás esetében újra be kell adni a kérelmet.

Akinek 2009-ben nem volt benyújtott és elbírált energiatámogatása, szintén új kérelem és a szükséges mellékletek csatolásával szerezhet jogosultságot a 2010. január 1. és április 30. közötti időszakra. A kérelmet 2010. február 28-ig nyújthatja be az igénylő.

Nem változnak az egyes jövedelmi kategóriák sávhatárai, azaz ugyanaz a kör jogosult az ellátásra, mint tavaly. Jelentős mértékű gázárcsökkenés esetén azonban a legmagasabb jövedelmi sávba tartozó háztartások (amelyeknek az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme 85 500 és 99 750 forint közé esik) támogatása megszűnik.

mm.