Mikropontok_vedik_a_korhaz_ertekeit1

Mikropontok védik a kórház értékeit

A Szent János Kórház kedvelt célpontja a tolvajoknak, akik nemcsak a betegek pénztárcáira, mobiltelefonjaira, hanem a kórház tulajdonaira is rendszeresen vadásznak. A gyógyításhoz nélkülözhetetlen, értékes műszerek, számítógépek védelmére egy vállalkozó különleges biztonsági azonosítási rendszert ajánlott fel az intézménynek.

Mindennaposak a lopások a kórházakban, amelyek ugyan próbálják védeni értékeiket, mégsem tudnak igazán gátat szabni az egyre gátlástalanabbá váló tolvajok tevékenységének. Az Artep Kft. ügyvezetője, Kovács Miklós állítja, lehetne hatékonyabban is védeni a kórházi berendezéseket, ha a cége által forgalmazott, úgynevezett mikropontos jelölési rendszert alkalmaznák – ennek bizonyítására a Szent János Kórház részére felajánlott egy ingyenes mikropont-csomagot, amellyel közel ezer berendezést lehet egyedileg megjelölni.
De mik is azok a mikropontok? Mint az ügyvezetőtől megtudtuk, olyan apró, 1 milliméter átmérőjű – vagy akár ennél is kisebb – műanyag korongocskák, amelyekre egyedi azonosító kódokat gravíroznak lézerrel. A homokszemcséknél alig nagyobb pontokat egy speciális ragasztószerrel számtalanféle felületre, a legeldugottabb helyekre is fel lehet vinni, így gyakorlatilag észrevehetetlenek. Bár kicsi rá az esély, ha a tolvajok mégis fellelnék az összes elhelyezett azonosítót, akkor sem tudnák azokat a tárgy felületéről roncsolásmentesen eltávolítani.
A mikropontos védelmi rendszer működési elve az, hogy a profi tolvajok nem szeretnek ellopni azonosítható tulajdont, ez ugyanis jelentősen megnöveli a lebukás kockázatát. Ausztráliában, ahol először indult a piaci forgalmazás, mostanra valamennyi új járművön elhelyeznek a gyártók mikropontokat. Ennek eredményeképpen több mint 80%-kal csökkent a gépjárműlopások száma.
A mikropontok alkalmazásával gyakorlatilag bármilyen értéktárgy egyedi azonosítóval látható el, a gépkocsitól az értékesebb elektronikus eszközökig, a festményektől a ruhákig. Az azonosíthatóság feltétele természetesen az, hogy a tulajdonos vezessen egy adatbázist, jegyzőkönyvet a megjelölt tárgyairól és az azokon szereplő azonosítószámokról, hiszen csak így lehet hitelt érdemlően bizonyítani, honnan is származik az ellopott eszköz. A mikropontokon lévő kód egyébként UV-fényforrással megvilágítva, speciális mikroszkóppal tehető láthatóvá, amit aztán össze lehet vetni a nyilvántartással.
– Bízunk benne, hogy csökkeni fog az intézmény kárára elkövetett lopások száma, illetve a rendőrség felderítőmunkáját is nagyban segíti a fővárosi kórházak között nálunk elsőként alkalmazott új biztonsági azonosítási rendszer – mondta el lapunknak Boros Ottó, a Szent János Kórház bűnmegelőzési szakreferense.
Az idén már nyolcadik alkalommal loptak el az intézményből számítógépet, monitort. Legutóbb egy műtőssegédnek sikerült visszaszereznie egy elemelt LCD-monitort. Egészen az 59-es villamos végállomásáig üldözte a tolvajt, aki ott megvált terhes zsákmányától, és kereket oldott. Az intézmény főigazgatója dicséretben és pénzjutalomban részesítette az éber kórházi dolgozót. Az elkövetőt még keresi a rendőrség. (A II. kerületi rendőrkapitányság felhívása keretes írásunkban olvasható – a szerk.)

z.
 

Keresik a kórházi tolvajt

A BRFK II. kerületi Rendőrkapitánysága keresi azt a képünkön látható férfit, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2010. május 16-án kora délután a Szent János Kórház Urológiai Sebészeti Osztály II. emeletén lévő főnővéri iroda ajtaját kifeszítette, ott két szekrényt felnyitott, és egy lemezkazettából kivett két kulcsot, amelyekkel bejutott a szomszédos orvosi szobákba. Ezek egyikéből eltulajdonított egy LCD-monitort, amit azonban hamar észlelték a kórházi dolgozók, így a készüléket az egyik alkalmazottnak sikerült a helyszín közelében visszaszereznie.
Az elkövető kilétét eddig nem tudták megállapítani, a nyomozás során azonban kiderült, hogy 2009. október 23-án a Semmelweis Egyetem Üllői út 26. alatti épületében történt lopás szintén az ő számlájára írható (távozását a biztonsági kamera rögzítette). A férfi a személyleírás szerint körülbelül 180 centiméter magas, vékony testalkatú, csontos arcú, beesett szemű; a legutóbbi esetben fekete bőrdzsekit, koptatott farmert, valamint fekete baseballsapkát viselt.
A II. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya várja azok jelentkezését, akik a képen látható személyről érdemi információval tudnak szolgálni. Az ügy előadója Sztrehárszki Attila rendőr főtörzsőrmester, telefonszáma: 346-1800/204-es mellék.
Keresik_a_korhazi_tolvajt_-_Mikroportok_vedik_a_korhaz_ertekeit2Keresik_a_korhazi_tolvajt_-_Mikroportok_vedik_a_korhaz_ertekeit1