Helyi válaszok az éghajlatváltozásra

Konferencián ismertették tapasztalataikat a klímabarát települések, köztük a XII. kerület. Az összejövetelen Sólyom László köztársasági elnök méltatta a fenntartható világ érdekében elindított helyi kezdeményezéseket.

Helyi_valaszok_az_eghajlatvaltozasraAz éghajlatváltozás és a klímabarát települések válaszai címmel Tatabányán rendezték meg a Klímabarát Települések Szövetségének negyedik konferenciáját. Antal. Z. László, a szervezet elnöke, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa előadásában kiemelte: a természeti törvények és a jogszabályok között ma még ellentmondások feszülnek, és ezek feloldásra várnak. Megemlítette, hogy az ökológiai válság megoldásában a társadalom minden tagjának részt kell vennie – sokkal kevesebb energiát felhasználva, a saját fogyasztást mérsékelve kellene élni. A tudományos kutató szerint nagyon fontos, hogy a klímabarát szemlélet hangsúlyosan megjelenjen az iskolákban, a gyerekek nevelésében.
A Klímabarát Települések Szövetségének tagjaiként Tatabánya, Pilis, Albertirsa, Hosszúhetény, Pomáz, Szekszárd, valamint Budapest XII. kerület egy-egy képviselője számolt be az eddig elért eredményekről. A Hegyvidéket képviselő Kovács Lajos alpolgármester arról adott hírt, hogy készül a helyi klímastratégia, így a jövőben nemcsak ad hoc módon, hanem hosszú távú koncepció szerint hoznak majd olyan döntéseket, amelyek lokális szinten a klímavédelmet, illetve a káros hatások ellen való védekezést szolgálják.
Az alpolgármester elmondta, hogy a XII. kerületben kiemelt fontossággal bír a zöldterületek védelme, illetve a természet „becsempészése” a sűrűbben lakott területekre – a tavaszi virágosztás iránt például mindig nagy a helyi polgárok érdeklődése. Megemlítette a Hegyvidéki Önkormányzat különleges szolgáltatását, a magas UV-B sugárzás esetén működésbe lépő SMS-tájékoztató rendszert is, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe az itt élők.
A tanácskozáson részt vett Sólyom László köztársasági elnök, aki záró előadásában azt hangsúlyozta, hogy a klímabarát települések a fenntartható világot építik tevékenységükkel. Polgári erénynek nevezte, hogy a települések szövetségi formában saját kezükbe vették ezt a zöld kezdeményezést, és helyi szinten cselekednek ebben a globális kérdésben. A köztársasági elnök közösségteremtőnek tartja a klímabarát önkormányzatok munkáját, ami hozzájárul a társadalmi szemléletváltozáshoz is.

z.