Egészségnap nem csak betegeknek

Tinédzserek csoportosultak, kisgyermekes szülők tolták a gyerekkocsikat, idősebbek álltak türelmesen egy-egy szűrővizsgálat pultja előtt – az idén sem maradhatott el a Hegyvidéki Egészségnap, amelyet ezúttal a Sportmax impozáns épületében rendeztek.

A kórházakból érkező orvosok és nővérek nemcsak szűréseket folytattak, hanem gyakorlati bemutatókkal tanítottak minden korosztályt az egészségmegőrzésre, illetve a betegségek megelőzésére. A szakemberek kedvességükkel egy pillanat alatt eloszlatták az esetleges tartózkodást, félelmet. A lehetséges vizsgálatokat helyben végezték el, s amennyiben szükséges volt, megadták munkahelyi elérhetőségüket a további szűrések céljából.
Egeszsegnap_nem_csak_betegeknekA legtöbb jelentkező az alsóvégtagi Doppler-vizsgálatra (érszűkület-megállapításra) és a vérzsírszint-mérésre gyülekezett. Sokan kíváncsian próbálták ki az infrafényes lábmasszírozó gépet, az állapotfelmérést, a légtisztító berendezéseket és a biotermékeket. A natúrkozmetikumoknak, gyógyteáknak és lekvároknak is nagy volt a keletje. A Magyar Rákellenes Liga szilikon maketten tanította a 4-6 hetente elvégzendő mell- és prosztata-önvizsgálatot, és receptkönyvet mutatott be az egészséges ételekről.
A látszólag ok nélküli fájdalom sok embernek keseríti meg az életét. Ilyenkor feltétlenül keressük meg a szakembert a www.rejtelmesfajdalom.hu honlapon! Meglepő dolgokat tudtunk meg az Alexander-módszert bemutató asszisztensektől a helyes ülésről, testtartásról és a pihentető járásról. Sok fájdalom, testi feszültség szüntethető meg általa.
Rendkívül népszerűnek bizonyult az allergia-tanácsadás és a helyben végzett tesztvizsgálat azok részére, akik nem állnak kezelés alatt. Ezt egyre többen igénylik a romló légköri viszonyok miatt. A kezelést először immunterápiával kell kezdeni, és csak később váltani gyógyszeres kezelésre, ha még szükséges.
A sportkórháziak alkalmassági tesztek elvégzése után megfelelő sportágat ajánlottak a választás előtt álló fiataloknak. Külön pultot kapott a Hegyvidéken működő David Training Center, a gerincterápia legsikeresebb európai központja. Mészáros Anna vezető nővér készségesen beszélt a Családvédelmi (Védőnői) Szolgálatról, a méhnyakrákot okozó HPV-vírus elleni védőoltásról, amelyet már fiatalkorban beadnak – önkormányzati támogatással. Egy babán bemutatták a csecsemőmasszázst, és szó esett az anyatejes táplálás fontosságáról is.
A gyermekfogászok a fogbetegségek megelőzésére okították a legfiatalabbakat, az ügyetlenebbeknek pedig „érdekes” elektromos fogkefét ajánlottak. Biztosan siker lesz! Külön asztalnál várták a látogatókat a lisztérzékenységgel foglalkozók. A baj egyetlen vérvizsgálatból kiderül, ám csak költséges diétával ellensúlyozható. Az eddigi kormányok csak igen szűkösen támogatták a családokat, a nyugdíjasokat pedig sehogy. A szakemberek reményüket fejezték ki, hogy mostantól az állam erre is megfelelő figyelmet fordít majd.

Dobi Ildikó