Ízkavalkád és borkóstoló

A vigasztalanul szakadó eső ellenére meglepően sokan és jó hangulatban kóstolgatták a készülő bográcsos, tárcsás étkeket a Hegyvidéki Ízkavalkádon. Szerencsére némi védelmet nyújtottak a Gesztenyés kert terebélyes fái, valamint néhány sörsátor. Korántsem a teljesség igényével szemezgettünk a finomságok között, és persze a borkóstolót sem hagytuk ki.

A főzőversenyre kilenc csapat nevezett. Elsőként a Fittparádé nevű kis közösség asztalánál figyeljük a magos, barna, apró kenyérszeletekre ültetett bazsalikomleveleken kandikáló pulykavirslit és parmezánt, az „energiafalatokat”.
– Az egészséges táplálkozás jegyében főzünk – magyarázza Tóth Zoltán, alias Tozó, a Mátyás étterem séfje, aki mellesleg kemény edzéseket tart egy fitneszklubban –, fehérjében, szénhidrátokban gazdag minőségi alapanyagokat, friss, természetes növényi származékokat használunk az ételkészítésnél.
Bográcsukban éppen enyhe forrásnak indul a lecsó, amelyet ugyan a csapattáblán még gulyásnak tüntettek fel, de ezt csak csalinak szánták. Az étek valóban csupa egészséges összetevőből áll: az extra szűz olajon lepirított, bőr és hártya nélküli csirkétől, gombától a paradicsomon, paprikán át a mediterrán ízeket kölcsönző bazsalikomig. A szorgos szakácsok között két fitneszvilágbajnok forgatja a fakanalat: Zalán Noémi és Tozó.
Mellettük, a többségében tótkomlósi szlovák kisebbségi csapatnál Lehoczki Mihályné és Hrivnák Mihály vezérletével már biztatóan rotyog a hagyományos, csontos, jó paprikától pirosló birkagulyás. Végül alufólia fedővel mentik meg a pörköltet az égi áldástól.
Hegyvideki_Napok_zene_tanc_enek_az_esoben5Az egyik gesztenyefa törzsénél éppen könyékig merül a felkockázott krumplis kondérba Pokorni Zoltán polgármester, az önkormányzat csapatának irányítója. Nem zavarjuk meg bokros teendőiben: hol vizet tölt, hol bográcsot igazít, hol pedig három fiának vágja fel a főtt kolbászt a gyerekmenühöz. Ugyanis a részeges szarvaspörkölt aszalt szilvával, Turbigó módra a legkevésbé sem diétás egytálétel. A majd két és fél oldalnyi recept asztalra adása többemberes művelet, jócskán leköti a kerület első emberét, aki két „szárnysegédjével”, Takács Gabriella titkárságvezetővel és Veres László gépkocsivezetővel igyekszik behozni a „hátrányt”.
De a többiek sem tétlenkednek közben. Félidejénél tart a „Mátrai betyár kedvence” a közterület-felügyelet csapatánál. Száll a bolgár kisebbség hallevesének zelleres-citromos és Knezsanka (Hófehérke) salátájának üde joghurtos-kapros illata. A horvátok szemre magyaros, ízre bunyevác, sokác bajai halászlevet főznek, s míg a halak puhulnak, a sorára vár a gyufaszál tészta. Skrapits Lajos csapatkapitány és a főzés levezénylője, Gyurity István színművész serényen tüsténkedik a lé körül. A védelmi csoport kakaspörköltje is épp csak hogy megússza az esőt.
– Mi már hajnali ötkor, amikor a többiek még a másik oldalukra fordultak, itt gyúrtuk a kenyerünket! – kiáltja Székely Búlcsú a Sportmax csapatából. Nyakában lovagol a fia, és Vári Attila teljes testmagasából bólintva helyesel. A fiúknak még a szemük sem áll jól. Bográcsgulyásuk sokat ígérően piroslik csipetkével a tetején.
A jó hangulatú, ám „lucskos” főzőverseny méltó bezárója a csülkös körömpörkölt, amely a HÁGO Kft.-t dicséri, és Gere Attila világhírű villányi borász vörösboros támogatásával növeli a rangját.
Délután a kitartó közönség megtudja a végeredményt is. Harmadik díjat kap a Fittparádé reformlecsója, a csapat négyesben mehet egy jó ebédre a Cascade étterembe. A sportmaxosok a másodikak, ők 40 ezer forintos utalványt költhetnek el a Normakert vendéglőben. Az önkormányzat részeges szarvaspörköltje hozza el az első díjat, a csapattagok nyolcszemélyes ebédmeghívást nyertek a Rubin Wellnessbe. Végezetül minden résztvevő áldomást iszik a szomszédos borkóstolón.
Amíg a zsűri tanakodik, átnézünk a borokhoz. Pincészetek, családi borászatok apró faházacskákban kínálják jóféle nedűiket. Nem kelnek versenyre a nagy boros rendezvényekkel, mindössze egy hangulatos délutánt ajánlanak.
– Először veszünk részt ezen a rendezvényen – mondja a Szent Gál pincészet fiatal házaspárja. Csúcsboruk, a Passionata minden évben a legnagyobb tételeikből összeválogatott házasítás, vagyis cuvée. Azt hihetnénk, talán az övék a legkisebb családi pincészet, de nem így van. Rajtuk kívül több kisebb, 8-16 hektáros szőlőskertben termelik büszkeségeiket az itt is megjelenő fiatal borász szakemberek.
Végül a boron sem fog ki az eső, a hűvös időt enyhítendő meg-megpróbálkoznak egy szívet-lelket melengető korttyal a látogatók. Jó ötletnek bizonyul az Aranytálca Gourmandéria sajtarzenálja, megtűzdelve kolbásszal, sonkával és sok egyéb ínyencséggel. Természetesen ragyogó napsütésben nem árválkodtak volna egyetlen percet sem a borászok, de sebaj: jövőre velük ugyanitt!

JM