Szolgálnak és bíznak

Kiemelkedő eredménnyel dolgozik a rablások felderítésén a XII. kerületi rendőrkapitányság: mutatói a legjobbak a fővárosban. A hegyvidéki rendőrök tavalyi teljesítményét állománygyűlésen értékelte Fülöp Valter kapitányságvezető.

A tavalyi év közéleti történései nem könnyítették meg a kerületi kapitányság munkáját, a népszavazással, a kormányfőcserével, vagy éppen az Európai Parlament képviselő-választásával kapcsolatos események rendjének biztosításában a hegyvidéki rendőrök is nagy számban vettek részt – mondta el dr. Fülöp Valter rendőr alezredes a kollégái előtt tartott évértékelő beszámolójában. A kapitányságvezető kiemelte: 2009-ben 108 eset során alkalmanként 10-14 járőr összesen mintegy 12 ezer órában teljesített szolgálatot különböző fővárosi rendezvényeken, azaz ennyivel kevesebb idejük jutott arra, hogy itt, a Hegyvidéken végezhessék mindennapi munkájukat.
Bár a gyakori, úgynevezett csapatszolgálati tevékenységek jelentős erőket vontak el a kerülettől, több területen azért így is kiemelkedően teljesített a kapitányság állománya. A közrendvédelmi állomány valamennyi intézkedési kategóriát figyelembe véve közel nyolcezer esetben intézkedett, 29%-kal többször, mint az előző évben. A kiszabott helyszíni bírságok összege elérte a 32 millió forintot, ami azt jelenti, hogy a fővárosi kerületek közül ebben a kategóriában az idén is a legaktívabbak voltak.
Az igazgatásrendészet munkatársainak 5280 szabálysértési feljelentéssel kellett szembenézniük 2009-ben, ami 1670-nel több, mint 2008-ban. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 101-ről 93-ra, azaz mintegy 8%-kal csökkent – köszönhetően egyebek között a jogszabályi környezet változásának, valamint az önkormányzattal közös közlekedésbiztonsági akcióknak.
A kapitányságvezető jelezte, hogy tavaly március óta az Észak-budai Bűnügyi Régióban – a XII. mellett a II. és a III. kerületben – ők végzik a kiemelt bűncselekmények közül a rablások és a trükkös lopások felderítését. A rablások terén különösen hatékony volt a nyomozómunkájuk, hiszen a 87%-os felderítési mutatóval a legjobb eredményt érték el a fővárosban.
Az alezredes a számtalan felderített rablás közül kiemelte azt az ügyet, amelyben egyszerre kilenc elkövetőt sikerült rács mögé juttatni. Ők idős emberek sérelmére követtek el lakásrablásokat – nemcsak a kerületben, hanem más helyszíneken is, szerte az országban. A kapitányság rablási csoportjának és bűnügyes állományának „harci kedve” a tavalyi sikersorozat óta sem csillapodik, a napokban például egy olyan párost sikerült kézre keríteniük, amely bizonyíthatóan hét rablást követett el az elmúlt hónapokban.
Fülöp Valter úgy látja, sok még a tennivalójuk a szervezetten zajló, „iparággá” fejlődött trükkös lopásokkal kapcsolatban. Lapunk, valamint a Hegyvidék Televízió közreműködésével már tavaly is számtalanszor felhívták az itt élők, különösképpen a leginkább kiszolgáltatott, időskorú lakók figyelmét arra, hogy trükkös tolvajok járják a házakat (magukat rendszerint az ELMŰ, a Vízművek vagy a Gázművek szerelőinek kiadva), azzal a szándékkal, hogy a lakásokból értékeket tulajdonítsanak el. Figyelmeztetéseik ellenére az elkövetők sajnos még mindig be tudják csapni unalomig ismert trükkjeikkel az idős embereket, akik miután rájönnek, hogy átejtették őket, olyannyira bizalmatlanná válnak, hogy végül már a rendőröket sem akarják lakásukba beengedni.
A továbbiakban még nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a tájékoztatásra – jelentette ki a rendőrkapitány. Megfontolandónak nevezte, hogy akár az önkormányzattal együttműködve bűnmegelőzési tanácsadó irodát hozzanak létre a kerület egy forgalmas pontján, ahol válaszokat tudnak adni a különféle, biztonsággal kapcsolatos kérdésekre – kezdve attól, hogy milyen zárakat vagy riasztót érdemes felszereltetni a lakásban egészen addig, hogy mit tehet a szülő, ha feltételezése szerint gyermeke veszélyes drogok fogyasztójává vált.
Elhangzott, hogy a kerületi kapitányság tavalyi eredményeihez nagyban hozzájárult a Hegyvidéki Önkormányzat és az általa működtetett Közrendvédelmi Közalapítvány, mindenekelőtt azzal, hogy vállalta plusz egy – szabadidős rendőrökből álló – járőrpár munkájának finanszírozását, amely napi 12 órában van jelen a Hegyvidék közterületein. Feladataik ellátását tavaly ősz óta már a kerület saját közterület-felügyelete, valamint a 14 fős Településőrség is segíti.
„Nem a rend teremti az embereket, hanem az emberek teremtik a rendet” – mondta kollégáinak dr. Fülöp Valter annak kapcsán, hogy az emberek tőlük várják el a jó közbiztonság megteremtését. Mint fogalmazott, az itt élőket nem érdekli, hogy technikai eszközeik jó része elavult, működésük alulfinanszírozott, s fizetéseik alacsonyabbak, mint a szomszédos országok rendőreinek bére. Nem hivatkozhatnak arra sem, hogy Magyarországon fiatalabb és tapasztalatlanabb az utcán szolgáló végrehajtó állomány, mint bárhol máshol a világon. „Nekünk akkor is a legjobb tudásunk szerint kell szolgálnunk, ha időnként az az érzésünk támad, hogy övön aluli ütések érkeznek felénk” – közölte a kapitányság vezetője. Kiválóan teljesítő kollégáitól azt kívánta: a mai nehézségek ellenére bízzanak magukban és a rendőrség jövőjében.

Szolgalnak_es_biznakÁlújságírók fosztogatnak

Magukat újságírónak kiadó emberek jártak az elmúlt hetekben a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) több tagjánál. Az idős embereknek azt mondták, riportot akarnak készíteni a szervezetről – ehelyett azonban pénzt és más értékeket vittek el otthonaikból.
Álújságírók károsítják meg a POFOSZ tagjait – tájékoztatta lapunkat a szervezet vezetője, Mádi Jenő. Magukat újságíróknak (például a Magyar Nemzet munkatársainak) kiadó személyek otthonukban keresték fel őket, mondván, riportot készítenek a POFOSZ-ról. Az idős emberek csak a „riporterek” távozása után vették észre, hogy lakásaikból értéktárgyak tűntek el. Eddig tizenöt ilyen esetről van tudomása a szövetségnek.
A Hegyvidéken is történt lopás egy POFOSZ-tag sérelmére – tudtuk meg dr. Csipler Norberttől, a XII. kerületi rendőrkapitányság helyettes vezetőjétől. Az idős úrhoz két férfi csöngetett be, akik – az előbbi esetekhez hasonlóan – egy riport elkészítéséhez kérték a közreműködését. Az úr először újságíró-igazolványt kért, amelyet természetesen nem tudtak neki mutatni, ennek ellenére valahogyan kimagyarázták magukat, és bejutottak a lakásba. Ott aztán eljátszották azt, amit más trükkös tolvajok – például az álszerelők – szoktak: az egyik elterelte a lakó figyelmét (egy pohár vizet kért), mialatt a másik felkutatta az értékeket. A két elkövető egy értékes olajfestményt vitt el.

A POFOSZ arra figyelmezteti tagjait, hogy az igazi újságírók rendszerint előre egyeztetik a témát és az időpontot. Ha ily módon bejelentkezik valaki, akkor a megérkezéséig még van lehetőség arra, hogy telefonon ellenőrizzék a szerkesztőségben, valóban ott dolgozik-e az illető. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy álújságíróról van szó, tanácsos azonnal értesíteni a rendőrséget.

z.