Grúz költőfejedelem szobra a Hegyvidéken

A Kútvölgyi és a Virányos út kereszteződésében nemrégiben felállított szobor sokak érdeklődést felkeltette – a miénket is. Megkérdeztük Lovas Pál alpolgármestert, hogy Sota Rusztaveli grúz költő emlékműve miért éppen itt, a Hegyvidéken kapott helyet.

Mit illik tudnunk Sota Rusztaveliről?

– A tizenkettedik–tizenharmadik század fordulóján élt grúz – ma úgy mondják: georgiai – költő, a középkori irodalom kiemelkedő alakja. A georgiai nemzeti eposznak is tekintett mű, A tigrisbőrös lovag szerzője, aki emellett nemesember és Tamara grúz királynő kincstárnoka is volt. Művét az ember legnemesebb érzései, a barátság és szerelem himnuszának is tartják. Rusztaveli eposza magyar nyelven két fordításban is olvasható: Vikár Béla eredetiből ültette át, és 1917-ben jelent meg, Tariel, a párducbőrös lovag címmel, Zichy Mihály huszonhat képével. Weöres Sándor fordítása A tigrisbőrös lovag címmel jelent meg 1954-ben. Zichy Mihály egyébként olyan nagy becsben tartott magyar művész Georgiában, hogy szobor és róla elnevezett közterület is őrzi emlékét Tbilisziben. Rusztaveli nimbuszát, hazai rangját pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy a legjelesebb grúz művészeti kitüntetés is az ő nevét viseli, sőt, utcát és metróállomást is neveztek el róla. Amúgy a grúzok számára A tigrisbőrös lovag ma is erkölcsi kódex, nemzeti biblia, ezért egy régi szokás szerint az ifjú párt a Zichy Mihály rajzaival illusztrált eposszal ajándékozzák meg házasságkötésük alkalmából, és az 1587 versszakból álló mű a mai napig kötelező olvasmány a georgiai iskolákban.

Honnan és miért érkezett a szobor éppen a Hegyvidékre?

– Neves georgiai, azaz grúz szobrászok, Nedar és Merab Merabisvili alkotópáros műve a 440 centiméter magas kőoszlopon álló, 120 centis bronzszobor. Az alkotás először Kecskeméten volt látható, majd a georgiai nagykövet, Zviad Csumburidze kezdeményezésére rezidenciájuk közelébe, a Kútvölgyi és a Virányos út fordulójába „költözött” június közepén. Ez a véglegesnek szánt helye. Magyarország és Georgia között sok évszázadosak a történelmi–kulturális kapcsolatok, amelyek új lendületet vehetnek a szobor Budapestre, a nagykövetség mellé költöztetése révén. Mint említettem, a két nép barátságát régóta erősíti Zichy grúziai elismertsége. A magyar festő életére és művészetére nagy hatással volt 1881-ben tett georgiai látogatása. Bár eredetileg Lermontov Démonjának illusztrálásához keresett helyszíneket, elvállalta a Rusztaveli-eposzt is, munkája ma is meghatározó a mű képi megjelenítésében. Azért is nagyon örülünk annak, hogy Rusztaveli szobra ide került, a Hegyvidékre, mert Zichy óta a magyar és a georgiai kultúra erős szálakkal kötődik egymáshoz, és a két nép kapcsolatában újabb építőkő lehet ez az alkotás.

Antal Ildikó

Sota Rusztaveli szobrát szeptember 23-án avatják fel ünnepélyes körülmények között.