Terinformatika

Térinformatika: példás rendszer

A Hegyvidék térinformatikai rendszere korszerű, egymásra épülő térképes adatbázist tartalmaz a XII. kerület ingatlanjairól, útjairól, a jelenlegi és a tervezett szabályozásról.

Erről dr. Somogyi Botond XII. kerületi főépítész tartott előadást budapesti szakembereknek azzal a céllal, hogy a kerületek – a hegyvidéki példából is merítve – az elkövetkező években lehetőleg azonos szemlélet szerint fejlesszék rendszereiket, amelyek így a jövőben összeilleszthetővé, átjárhatóvá válhatnak.
A Minerva térinformatikai rendszer kialakításába az önkormányzat nyolc évvel ezelőtt annak apropóján kezdett bele, hogy az egységes kerületi szabályozási terv készítéséhez felmérte a kerület teljes ingatlanállományát, összesen mintegy hatezer ingatlant. A térkép alapú rendszer lényegében minden olyan információt tartalmaz, amire az itt élők eligazodásához, s különösen az építkezőknek szükség lehet. A földhivatali alaptérkép, a kerület orto-, azaz felülnézeti fotója, a domborzatot jelölő szintvonalrajz és a hatályos szabályozási terv, valamint a védett épületek, ingatlanok egyaránt megjeleníthetők külön-külön, vagy egymásra rétegelten. Más fontos információk is könnyen elérhetők, a szelektív hulladékgyűjtő pontok, a kerületi intézmények, a Hegyvidék Kártya elfogadóhelyei ugyanúgy megtalálhatók, mint a választási és képviselői körzetek, az építéshatósági ügyintézői körzetek, valamint az ide tartozó képviselők, illetve ügyintézők elérhetőségei.
Az említett adatokhoz a kerületi polgárok is hozzájuthatnak az önkormányzat honlapján (www.hegyidek.hu), tehát ma már sok olyan információ megszerezhető néhány kattintással, amiért korábban személyesen fel kellett keresni a polgármesteri hivatalt. A rendszer adatbázisát az itt élők is gazdagíthatják oly módon, hogy egy-egy házról, környékről régi fotókat töltenek fel. Ezek segítségével könnyebben képet alkothatunk a Hegyvidék múltjáról, építészeti értékeiről.
A főépítész tájékoztatása szerint január elsejével kezdi meg működését a Minerva térinformatikai rendszerben a „kerületi közútkezelői modul”, ami a városgazdálkodási iroda hatékonyabb működését segíti. Ebben a lakosság által bejelentett és a közútellenőrök által felvett út- és járdaburkolatok hibáit, illetve az utcanévtábla-hiányosságokat rögzítik, s nyomon követik a helyreállítási munkákkal kapcsolatos megrendeléseket, valamint a garanciális javítások határideit.
A jövő évi tervek között szerepel egy önkormányzati zöldvagyonleltár létrehozása. Ez a kerület természeti értékeiről adna pontos és részletes képet, a technikai hátterét pedig szintén a Minerva biztosítaná.

z.