Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Farsangi vendégváró

Farsangi_vendegvaroA tatárbifsztek ezer erénye közül az egyik legfőbb, hogy néhány nappal előbb megvásárolható, pácoltan eltartható a hűtőben, a mélyhűtőben pedig még hosszabb ideig. Bármikor gyorsan előkaphatjuk, kikeverhetjük az ízlésünk szerint valót. Kiváló bor- és sörkorcsolya, laktató előétel egy vacsorához. Végül nem utolsó szempont: háziasszony-kímélő!
Nyers marhahúsból készül, 80 deka kicsontozott bélszínből vagy hátszínből. Bármelyiket választjuk, alaposan mossuk meg, szárogassuk le róla a nedvességet, deszkára fektetve hártyázzuk le egy éles késsel. A pácoláshoz vagy két evőkanál jóféle, nem csípős mustárt keverjünk össze 2 mokkáskanálnyi őrölt fekete borssal és 3-4 evőkanál olajjal. A fűszeres-olajos keverékkel dörzsöljük be a marhahúst, majd háztartási fóliába csomagolva a hűtőszekrényben két-három napig így érleljük, vagy mélyhűtsük.
Amikor elérkezett a vendégvárás ideje, előzőleg szobahőmérsékleten felengedjük, pörkölthöz való apró kockákra vágjuk, és merülőmixerrel pépesítjük, vagy húsdarálóval kétszer átdaráljuk. Ezután 4 részre osztva tányérokra halmozzuk. Nedves tenyérrel mind a 4 halmocskát kissé ellapítjuk, a közepükbe kis mélyedést nyomunk, és belecsúsztatunk 1-1 nyers (összesen 4) tojássárgáját. Óvatosan, hogy egyben maradjon! Elnegyedelünk 10 deka vajat, mindegyik húshalomhoz adva egy szeletet. Ezután mindenki kedvére keverheti össze a tányérján a fűszerekkel.
Megkönnyíti a tálalást és a vendégek élvezetét, ha az egész bepácolt, ledarált húst előre összekeverjük 1 csapott evőkanál sóval, 1 púpozott evőkanál ketchuppel, 1 közepes finomra vágott vöröshagymával, 1 csapott evőkanál mustárral, 4 tojássárgájával, 10 deka puha vajjal, 2 kiskanál édesnemes pirospaprikával, 1 kiskanál őrölt fekete borssal és néhány csepp Worcester-mártással. Ebben a változatban halmozzuk a tányérokra, mélyítsünk 1-1 kis „fészket”, amelyekbe 1-1 tojássárgáját töltünk, egész borssal díszítve.
A húshalmokat szórjuk körül finomra aprított francia vagy egyszerű zöldpetrezselyemmel, és rakjuk körül 6 lilahagyma-karikával. Minden fűszerből tegyünk egy keveset a hagymakarikákba, így ha valaki nincs kibékülve a tatárhússal, még ízesítheti, ahogy szereti. Forró pirítóssal, hideg sörrel, netán enyhén behűtött villányi vagy szekszárdi száraz vörösborral (10-12 Celsius-fokossal) kínáljuk.

-járay-

Tippek:

- Az igazi ínyencek a tatárbifszteket kimagozott, felaprított, olívabogyóval vagy kapribogyóval, csemege uborkával és egy korty konyakkal bolondítják meg.

- A vendégvárás után megmaradt mennyiséget nem lehet mélyhűteni, de töltsük egy tálba, a tetejét simítsuk el, töltsünk rá egy kevés olajt, ez szigeteli, így egy napig eláll. Fogyasztás előtt az olajt le kell tölteni róla.

- Készülhet takarékosabban is: szép marhacombot is használhatunk, vagy felsált.