Divatshow_a_Magyar_Nemzeti_Galeriaban

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - Divatshow a Magyar Nemzeti Galériában

Negyedik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A nagy múltú, százharminc éves oktatási intézmény diploma-divatshow-ján, mint mindig, most is az egyetem végzős textiltervező hallgatóinak munkáit ismerhette meg a szakma és a közönség. A Magyar Nemzeti Galéria A épületében 16 kezdő divattervező 80 öltözékkel lépett a nyilvánosság elé; a kollekciók magukon viselték a fiatal szakemberek már kialakult stílusjegyeit.

Kovács Adél végzős textilszakos hallgatónak nem ez volt az első bemutatója:

– Három osztálytársammal, Havancsák Terézzel, Hajdú Anettel és Hofstädter Szandrával két éve létrehoztunk, s azóta is működtetünk egy divatstúdiót, az egyik női magazin már szponzorált számunkra bemutatót.

Itt is közös munkákat láthattunk?

– Nem, ez a diplomakollekcióm. Mindenki a saját tervezéseit hozta el, nemcsak ruhákat, de kiegészítőket és táskákat is.

Mi volt a fő szempont a tervezésnél?

– A dizájnerek generációs problémájára szerettem volna reflektálni, ezért igyekeztem egyrészt eladható – vagyis utcán is hordható – ruhákat, másrészt imidzsdarabokat, vagyis bemutatóra szánt kollekciót készíteni.

Hogyan?

– Nagy kötött ruhákat készítettem, ezeket lefotóztam, és ráprinteltem az utcán is hordható darabokra, mintegy a mintájukként.

Ez a diplomabemutató, vagyis az egyetemnek vége. Hogyan tovább?

– Folytatjuk a stúdiót a többiekkel, szeretnénk mind jobban megismertetni magunkat, és külföldön is tért hódítani.

Kégl Ágnes, az egyetem sajtómunkatársa szerint a divatshow a MOME kiemelt rendezvénye, hiszen az intézmény itt ad ízelítőt munkájáról a nagyközönségnek:

– Szerencsére már hozzászokhattunk ahhoz, hogy mindig nagy érdeklődés kíséri a bemutatókat. Elsősorban persze nem is ez a legfőbb siker, hanem az, hogy bár sok tehetséges hallgató végez évente az egyetemen, meg is állják helyüket a szakmában.

A fiatalabb hallgatóknak egyben biztatást is adhat, amikor a korábban végzett, sikeressé vált egykori egyetemisták bemutatóját láthatják.

– Igen, nagyon fontos része a show-nak, hogy a korábban végzett hallgatóink is részt vesznek a bemutatón. A Je Suis Belle nevű kétfős tervezőcsoport, aztán Mojzes Dóra és Pazicski Miklós alkotásait, mint végzett tervezők munkáit, a nézők most is megismerhették. De szívesen megemlítem Gyöngyösi Renáta nevét is, aki a tavalyi divatshow-n mutatkozott be, később pedig ő nyerte a „Gombold újra – divat a magyar” elnevezésű versenyt. Vagy a tavaly diplomázó ázsiai hallgatót, Anh Tuant, aki máris nagyon sikeresnek számít a táskáival.

Sokaknak ez a bemutató jelenti az első komoly találkozást a közönséggel.

– Mindez azért is fontos a számunkra, mert a fiatalok nemcsak eladható termékeket készítenek, hanem olyan tehetséget és tudást képviselnek, amivel idehaza és külföldön is megállják a helyüket. Szerencsére a nemzetközi magazinok is segítenek nekünk abban, hogy ismertté tegyék diákjainkat külföldön.

Nemcsak a textilesek mutatkoznak be a divatshow-n, minden évben valami egyéb meglepetést is készítenek.

– Tavaly nagy sikere volt a „Suttogó Paraván” elnevezésű attrakciónak. Egy csőbe suttoghattunk, és az installáció egy távolabbi pontján lehetett hallani a szavainkat. Igencsak felkeltette mindenki érdeklődését.

Idén milyen érdekességet kapott a nagyérdemű?

– Az egyetem Média Intézete különleges videoprojekttel készült. A nagy sebességű kamerák segítségével a közönség önmagán is megtapasztalhatta az „időben megbújó”, észrevehetetlen részleteket.

AI.