Szamszerijaszok_Europa-bajnoksaga

Számszeríjászok Európa-bajnoksága

A Hegyvidéken rendezik meg augusztus 1–6. között a X. Field Számszeríjász Európa-bajnokságot. A helyszín a TF Csörsz utcai sportpályája lesz, ahol bárki végignézheti a kontinens legjobb lövőinek viadalát.

A számszeríjat az ókori Kínában találták fel, de Görögországban is ismerték már az időszámításunk előtti ötödik században. A nyílpuskák háborús használata Európában a római időkre nyúlik vissza, eredetileg a „ballista” nevű kőhajító gépekből alakultak ki. Egészen a 16. század elejéig alkalmazták – Mátyás király fekete seregében is hadrendbe állították –, ettől kezdve azonban a tűzfegyverek folyamatosan kiszorították.
A sportcélú, céllövő számszeríjászat a 19. század végén Svájcból indult, az 1956-ban alapított Nemzetközi Számszeríjász Szövetség 1979-ben rendezte meg az első világbajnokságot. A Magyar Számszeríjász Szövetség 1993-ban a TF-en alakult meg puskás sportlövőkből, versenyzői, mint Baranyi József és Sidi Péter, hamar a nemzetközi mezőny élvonalába kerültek, több világ- és Európa-bajnoki címmel, helyezéssel, világcsúcsokkal büszkélkedhetnek. A szövetség elnöke dr. Lénárt Ágota, aki maga is aktív számszeríjász, „civilben” a TF Pszichológia Tanszékének vezetője.
Magyarországon utoljára tizenhárom éve volt nemzetközi verseny – az 1998-ban Velencén rendezett világbajnokság –, azt megelőzően három Európa-kupát szerveztek. Idén Európa-bajnokságra készül a hazai szövetség, a helyszín a szervezet hegyvidéki alapítóhelye, a TF, azaz a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara. Az intézmény Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában (Csörsz utca 2–4.) augusztus 1–6. között tizenkét országból csaknem száz fehér ruhás „Tell Vilmos-utód” áll majd a lőállásba. Az eseményt a XII. kerületi Szabadidősport Központ is támogatja.
„A számszeríjászatban három szakágat tartanak számon. Létezik a vadászatot imitáló »sport«, amit a résztvevők a természetben, változatos terepen űznek; van a puskás lövészethez hasonló »match«, ami fedett lőtereket, speciális öltözéket igényel; valamint a »field«, magyarul »mezei«, ez külsőségeiben leginkább az olimpiai íjászathoz hasonlít” – magyarázta lapunknak az egyes típusok különbségeit Terényi Antal szenior-világbajnok, az Eb egyik szervezője. A legtöbben a »match« játékot űzik, ami Svájcban nemzeti sport, de a »fieldnek« is sokan hódolnak, a mostani Eb is e szakág versenye lesz.
Egyéni és csapatversenyt is rendeznek kadett (18 éves korig), junior (21 évesig), női, férfi, valamint szenior (55 év feletti) kategóriákban – mondta Mátrai István, aki háromszoros Európa-bajnokként a magyar szenior versenyzők mezőnyét erősíti. A kétnapos bajnokságon egy-egy nap 35, 50, illetve 65 méteres távon harminc-harminc értékelt lövést kell majd leadni a színes céltáblákra. Az eredmények összesítése alapján a legjobb nyolc kerül a döntőbe; a verseny végső sorrendjét a két nap eredményéhez hozzáadott döntőeredmény összege adja.
Amolyan „bemelegítő jelleggel” augusztus 2-án rendezik a Hegyvidék Kupát, míg 4-én és 5-én lesz az Eb alapversenye. „A nézők számára az augusztus 6-i döntők lehetnek a legizgalmasabbak, ebben a szakaszban ugyanis már minden találatot azonnal értékelnek. Ilyenkor a legnagyobb a feszültség, hiszen a kis pontkülönbséggel élre kerülő versenyzők közül még bárki győztes lehet” – hívta fel a figyelmet Terényi Antal. A szervező arra biztatja a Hegyvidéken élőket, menjenek ki az ingyenesen látogatható bajnokság versenyeire, ismerkedjenek meg a számszeríjászattal – akit érdekel, ki is próbálhatja a fegyvereket –, és szurkoljanak együtt a magyarok sikereiért!

z.