Japán szónoklatok, virányosi sikerek

Jól szerepeltek a Virányos Általános Iskola ötödikes tanulói a Szent László Gimnáziumban rendezett 18. Japán Nyelvi Szónokversenyen. A diákok Bujdosné Hricisák Viktória felkészítő tanár vezetésével az előadó kategóriában indultak, s a közönség, valamint a zsűri tetszését is elnyerték.

Az idén is kiválóan helytálltak az országos japán nyelvi szónokversenyen a Virányos Általános Iskola diákjai. Az intézményből ezúttal négy ötödikes vett részt a megmérettetésen, a gyerekek az előadói kategóriában bizonyíthatták be nyelvtudásukat és országismeretüket. „A nyelvet tanuló gyerekek értő hallgatóság és anyanyelvi zsűri előtt japánul tartanak rövid beszédeket, ezáltal megbizonyosodhatnak eddigi tanulmányaik eredményességéről” – foglalta össze a verseny menetét Bujdosné Hricisák Viktória. A virányosi diákok felkészítő tanára elmondta, hogy az előadói kategóriában összesen tíz perc állt a négy tanuló rendelkezésére, ennyi idő alatt kellett bemutatniuk saját ötleteik alapján összeállított jelenetsorukat.
„Japán és Magyarország – eltérő szokások” című előadásukat mindkét nyelven elmondták, az első részben a magyar szemmel furcsa japán szokásokra fókuszáltak, a jeleneteket szóban kommentálták. „Ha egy japán valamilyen kellemetlen dolgot művel, esetleg leejt valamit, akkor mosolyog, így próbálja leplezni zavarát. Amikor ajándékot kap, illik egy nagyobb ajándékkal viszonoznia. A forma nagyon fontos: különösen szépen kell becsomagolnia” – sorolta az érdekességeket a pedagógus. A jelenetekben természetesen szerepet kaptak a japánokhoz köthető jellegzetes elektronikai eszközök, mint a mobiltelefon és a fényképezőgép.
A magyar szokások közül a diákok az étkezési kultúrát – zsíros, egészségtelen ételeket szeretünk –, illetve a közlekedési furcsaságokat állították pellengérre, a többi közt azt, hogy felesleges busz után futni, úgyis bezárják az ajtót az ember orra előtt... Szóba került a nyelv is, a gyerekek megpróbálták eljátszani, hogy a magyar minden híresztelés ellenére valójában világnyelv. Törekedtek az élethű előadásra, a magyar evési szokások bemutatásánál például valódi kolbász és csirkecomb került elő. A japán közönségnek és zsűrinek láthatóan nagyon tetszett az előadás, az értékeléskor meleg szavakkal dicsérték meg a virányosi csapat teljesítményét.

kn.