Mucsi_Zoltan_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat

Mucsi Zoltán kapta a Kaszás Attila-díjat

Ebben az évben is a székesfehérvári Vörösmarty Színház adott otthont a Kaszás Attila-díj átadógálájának. Az idei díjazott Mucsi Zoltán, a Bárka Színház színművésze lett.

A Kaszás Attila-díjat a Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. Az elismerést azok a – hazai vagy határon túli kőszínházban dolgozó, magyar ajkú – színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukban. Az első évben Szarvas József, majd Nemes Levente, tavaly pedig Mátray László vehette át a díjat.
A gálaest fővédnökeként Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében arra a kérdésre kereste a választ, mi is adja valójában egy díj értékét. Vajon az ember, akiről elnevezték, és egész életével hitelesíti azt? Vagy a szándék, hogy a kiváló színjátszó emléke előtt tisztelegjünk évről évre? Vagy azok, akik megkapják? Netán azok, akik adják, jelesül a határon innen és túl játszó magyar színművészek, akik megalapozva dönthetnek arról, ki érdemes az elismerésre?
„A Kaszás Attila-díj azért is fontos a számunkra – mondta kérdései megválaszolásaképpen a házelnök –, mert a valódi közélet felé tett első lépést szimbolizálja. Minden szakmának meglesz a maga valóságos közegében az érték elismerését szolgáló díja. Ha ilyen szakmai közéletek sokasága lesz a jellemző, az lesz majd az igazi közélet. Saját sorsunk a saját kezünkben van, s minél inkább felismerjük ezt, annál inkább visszakerül kezünkbe a döntés” – hangsúlyozta Kövér László. Végezetül tiszteletét, megbecsülését fejezte ki mindazoknak, akik a kultúrában, a színpadon, a színfalak mögött naponta meghozzák a maguk áldozatát.
Négy évvel ezelőtt Kaszás Attila elvesztésének fájdalma, hiánya indította el azt a kezdeményezést, amelynek eredménye a díj – mondta el a házelnöki köszöntőt követő gálaest végén Pokorni Zoltán. „A díj léte, fennmaradása önökön, a szakmán múlik – fogalmazott a polgármester –, mert létezéséhez olyan belső összetartó erő kell, ami átsegít a gondokon. A saját döntésük szükséges ahhoz, hogy az adott évben kiválasszák, önök közül ki volt a legméltóbb a díjra. Szívből kívánom, hogy a szakma emberi közösségként tudjon működni, ne csak foglalkozásként.”
Az idén a színészek Mucsi Zoltánt, a Bárka Színház színművészét választották. A díjat és a vele járó félmillió forintos jutalmat férje távollétében – aki éppen fellépett saját színházában – a feleségének, Moldvai Kiss Andrea színművésznőnek adta át Pokorni Zoltán. „Beszélgettünk a férjemmel, mit mondana, ha véletlenül ő kapná az elismerést – árulta el Moldvai Kiss Andrea. – Nos, azt mondaná, hogy az egyik szeme sír, a másik nevet. Sír, mert fájdalmas apropóból jött létre a díj, és azonnal sutba dobná, ha Kaszás Attila ma este is velünk lehetne. A másik szeme viszont nevet, mert nagy öröm a kollégák elismerése.”
A gálaesten a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata a Mágnás Miska és a Godspell, a szolnoki Szigligeti Színház vendégművészei a Jézus Krisztus Szupersztár, a veszprémi Petőfi Színház tagjai pedig a Csókos asszony című előadásaikból mutattak be jeleneteket. A szervezők a teljes bevételt a Kaszás Attila szellemi hagyatékát ápoló alapítványnak ajánlják fel.

AI.