Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uzsonnára pástétomot

Már érezni a tavaszt, az egyre kellemesebb idő gyakrabban kicsal bennünket a szabadba egy kis sétára, kirándulásra. Nincs jobb, mint kiadós gyaloglás után hazatérve asztalhoz ülni, és jóízűen falatozni egyet.

Csirkepástétom

Két közepes (kb. 50 deka) csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, és enyhén sós, 1 kiskanál ételízesítő porral ízesített bő vízben 15 percig puhára főzünk. Kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, és megvárjuk, amíg kihűl. (Az ízes levet érdemes félretenni, leveszöldséggel dúsítani, finom csontleves válhat belőle, de zöldségek nélkül több adagra elosztva, dobozokban mélyhűthető is, így többféleképpen is hasznosítható.) A puha, főtt csirkemellet felkockázzuk, és leöntjük 2,5 deci natúr kefirrel. Így könnyebben pépesíthetjük, ledaráljuk vagy leturmixoljuk. Egy mokkáskanál őrölt fehér borssal fűszerezzük, sózzuk. Kettéválasztunk 3 tojást. A fehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a húsos masszába.
Egy fej salátát leveleire bontunk, és 1 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártjuk, 1 percnyit forraljuk, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Ugyancsak enyhén sós vízben megfőzünk 20 deka zöldbabot, úgynevezett ceruzababot (lehet mélyhűtött is), amikor puha, leszűrjük. Kicsumázunk 2 cső paprikát, és apró kockákra vágjuk.
Egy kisebb püspökkenyér- vagy pástétomformát diónyi margarinnal kikenünk, és kibéleljük a salátalevelek háromnegyed részével. Egyenletesen rásimítjuk a húsos massza felét, a zöldbabot rárétegezzük, kissé bele is nyomkodjuk a masszába, rászórjuk a paprikakockákat, és a massza másik felét ráhalmozzuk, elsimítva. A maradék salátalevelekkel befedjük. Alufóliával letakarva egy nagyobb tepsibe állítjuk, és annyi vízzel öntjük körül, hogy a forma egyharmadáig érjen.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 Celsius-fokon), 45 percig sütjük. Ezután kiemeljük a sütőből, hagyjuk, hadd hűljön ki, majd legalább másfél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor felszeleteljük, és egy pohár száraz fehérbort (14 Celsius-fokra behűtve), például mátraaljai chardonnay-t adunk mellé.Uzsonnara_pastetomot

JAM