Aradi_vendegszereples_a_MOM-ban1

Aradi vendégszereplés a MOM-ban

Emlékezetes előadással érkezett a Hegyvidékre az Aradi Kamaraszínház. A különleges dramaturgiával színpadra állított Virágot Algernonnak darab bemutatója az erdélyi város és a XII. kerület másfél éve kezdődő kulturális kapcsolatának legújabb, jelentős állomása volt.

Daniel Keyes regényének számos feldolgozása közül talán mindnyájunk számára Ralph Nelson rendezésében a Charly - Virágot Algernonnak című film a legismertebb. Cliff Robertson játszotta a főszerepet, elnyerve a legjobb férfi alakítás Oscar-díját.
Aradi_vendegszereples_a_MOM-ban2Színpadi változatát világszerte sok társulat bemutatta már. Nagy István rendező merész dramaturgiával, egyszereplős monodrámaként állította színpadra a regény adaptációját, Kulcsár-Székely Attila színművész pedig – nem túlzás – briliáns játékkal, szemernyi megbicsaklás nélkül építette fel a Charlie Gordonban végbemenő szellemi s érzelmi fejlődés és leépülés gigantikus ívét. Az előadás a régi kérdésekre kereste a választ: milyen következményekkel növelhető az intelligencia, és boldogabb lehet-e az okosabb ember? A szerző, Keyes nemcsak író, de pszichológus professzor is, így nem meglepő, mennyire avatottan mutatja be a lelki folyamatokat.
„Szeretnénk még több olyan nagyszerű színház produkcióját megismertetni a hegyvidékiekkel, mint amilyen ma az Aradi Kamaraszínház bemutatója volt” – hangsúlyozta az előadás után Fonti Krisztina. A hegyvidéki alpolgármester elmondta, hogy 2010 nyarán láthatta először az aradi közönség a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep kiállítási anyagát, és az erdélyi művészek ezt rövidesen viszonozták is egy budapesti bemutatkozással. Nemrég ismét hegyvidéki művészek állították ki alkotásaikat Aradon, az Arany János Gimnázium pedig az aradi Csiky Gergely Főgimnáziummal vette fel a kapcsolatot.
„A határon túli kirándulások nem csak a gyerekeknek fontosak, folyamatosan szorgalmazzuk és segítjük az intézményvezetők kapcsolatfelvételét is. Legutóbb például Pozsonyban látogattuk meg az ottani magyar iskolát” – mesélte Fonti Krisztina, nem titkolva azt a reményét, hogy rövidesen a zeneiskolák közti kapcsolat is része lehet az együttműködésnek.
Bognár Levente, Arad alpolgármestere szerint „a Hegyvidék Budapest legfestőibb kerülete, nem csoda, hogy megihleti az itt élő alkotókat is”. A vendégszereplés jó példa arra, hogy mindkét fél szeretné tovább bővíteni a kapcsolatokat a kultúra más szereplőinek bevonásával. Bognár Levente elmondta, az Aradi Kamaraszínház még csak négy éve jött létre roppant lelkes és tehetséges, fiatal gárdával, Tapasztó Ernő irányítása mellett. Befogadó színházként működik.
„Több fesztiválon nyertek, és hoztak ezzel babérokat Aradnak is – mondta büszkén a városvezető. – Előszeretettel tűznek műsorra avantgárd darabokat, de olyan modern klasszikusokat is játszanak, mint a MOM-ban is bemutatott Keyes-adaptáció. Ezzel hidat is képeznek a román, a francia, a magyar és más nemzetek kultúrái között.”
A színház szinte minden magyarlakta területen népszerűsítette már Arad kultúráját – fogalmazott az aradi alpolgármester –, Erdélyben, majdnem a teljes Kárpát-medencében, legutóbb például a szlovéniai Lendván, illetve magyarországi testvérvárosukban, Pécsett. „Arad multikulturális város, ezért a színház igyekszik például a románokkal is megismertetni a magyar szerzők műveit. Ezenkívül az aradi magyar közönségnek is kulturális kínálatot biztosít, amire nagy szükség van, hiszen a városban nincs saját társulattal rendelkező magyar színház. Az önkormányzat támogatja ezeket a törekvéseket.”
Arra a kérdésre, hogy milyennek érezték a hegyvidéki fogadtatást, Bognár Levente így válaszolt: „Az itteni közönség nagyon jól ráhangolódott a darabra, átérezte, amiről szól, és a végén meg is hálálta. Jó volt itt lenni velük.”

Antal Ildikó