Csökkenő gyógyszerárak

Az idén nyáron életbe lépő jogszabályváltozások módosították a gyógyszergyártói árlicit szabályait, így október 1-jétől jelentősen csökkent számos medicina ára. Ötszázharmincnégy gyógyszerért kell kevesebbet fizetni – egyes vérnyomáscsökkentőkhöz vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekhez akár ezer forinttal olcsóbban is hozzá lehet jutni. Ezerhatszáznyolcvanhat készítmény ára emelkedett, ezek azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint olyan termékek, amelyek esetében megegyező hatóanyag-tartalommal más, olcsóbb gyógyszerek is kaphatók.
A koleszterinszint-csökkentőknél a legkorszerűbb hatóanyagú gyógyszerek közül mindegyikért kevesebbet kell fizetni. Jelentősebb áremelkedésre a szakorvos által felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszereknél, például onkológiai, illetve egy-egy pszichiátriai készítménynél számíthatunk. A rendszeresen szedett szerek esetében – vérnyomáscsökkentőknél, fájdalomcsillapítóknál vagy fekély elleni készítményeknél – az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de ezeknél is minden esetben van olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleményében arra hívta fel a betegek figyelmét, hogy érdemes mindenkinek az orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva áttekintenie a jelenleg szedett gyógyszereit, lehetséges ugyanis, hogy október 1-jétől azonos hatóanyaggal kedvezőbb árú és támogatású orvosságokat is lehet alkalmazni. Ezek kiválasztásához az OEP honlapján elérhető gyógyszerkereső is segítséget nyújt (www.oep.hu/gyogyszerkereso).

z.