Kevesen tudnak elsősegélyt nyújtani

A magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, pedig baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet – hívta fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapja alkalmából. A szervezet közleményében hangsúlyozta: az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor ez a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, ami hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és javítja a túlélés esélyeit.
A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegélyképzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka használható és eredményes ismeretekkel rendelkezik ezen a területen. Számos országban azonban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti, Magyarország helyzete pedig még ehhez képest is elszomorító – figyelmeztetett a hazai humanitárius szervezet.
A Magyar Vöröskereszt rendszeresen szervez elsősegélynyújtó tanfolyamokat gépjárművezetőknek, munkahelyi közösségeknek, gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, valamint szülőknek, nagyszülőknek. A szervezet úgynevezett frissítő képzéseket is tart az elsősegélynyújtó tanfolyamot végzettek számára, ugyanis kétévente ajánlott az ismeretek megújítása. A tanfolyamokról az elsosegely@voroskereszt.hu e-mail címen, vagy a 373-0730, 374-0444 telefonszámokon kiérhetünk részletes tájékoztatást.

z.