Forum_a_Hegyvidek_kozbiztonsagarol

Fórum a Hegyvidék közbiztonságáról

Budapest rendőrfőkapitányának, illetve számos hegyvidéki intézmény vezetőjének részvételével közbiztonsági fórumot szervezett a kerületi kapitányság. A rendezvényen a bűnmegelőzés témájához kapcsolódva Váczi János alpolgármester elmondta: amennyiben engedik az anyagi lehetőségek, az önkormányzat jövőre megkezdi a térfigyelő kamerarendszer kiépítését a kerületben.

„Az itt élők a tiszta levegő és a csend mellett a jó közbiztonságot tartják a Hegyvidék egyik legfőbb értékének. Ennek megőrzéséért azonban tenni kell, egy-egy felmerülő probléma megoldásához közös fellépésre van szükség” – hangsúlyozta Váczi János alpolgármester a MOM-ban rendezett novemberi közbiztonsági fórumon. Mint fogalmazott, manapság, amikor ellepnek bennünket a bűnügyeket szenzációhajhász módon tálaló bulvárhírek, szükség van rá, hogy hiteles forrásból is tájékozódhassunk a közbiztonságot érintő kérdésekről.
„Jó a kapcsolatunk a kerületi rendőrséggel és a polgárőrséggel, eredményes az eddigi együttműködés, de így is nagyon nehéz küzdelmet folytatunk a bűnelkövetőkkel szemben” – foglalta össze tapasztalatait Boros Ottó. A Szent János Kórház bűnmegelőzési szakreferense elmondta, hogy a tolvajok, ha tehetik, szinte mindent visznek: legutóbb a beteg gyerekeknek előkészített ételadagokat tüntették el, nemrégiben pedig az orvosi oxigént szállító rézcsöveket szerelték le. A kórházi lopások visszaszorítása érdekében tett erőfeszítéseket illetően Tóth Tamás rendőrfőkapitány kiemelte, hogy körzeti megbízottakat jelöltek ki, akik kifejezetten az egészségügyi intézmények biztonságára ügyelnek.
A hajléktalanokkal kapcsolatos rendőri feladatokról érdeklődött Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője. Budapest rendőrfőkapitánya kijelentette, hogy a hajléktalankérdést mint társadalmi problémát a rendőrség nem tudja megoldani, de van tennivalójuk, különösen most, a tél beálltával. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az utcán élőket a kemény téli mínuszok idején megóvják a kihűléstől, s az ellátó intézményekbe irányítsák őket, ahol ételt, ruhát és fűtött szállást tudnak biztosítani számukra.
Számos szórakozóhelyen, kocsmában a törvényi tiltás ellenére kiszolgálják alkohollal a 18 év alatti fiatalokat – hívta fel a rendőri vezetők figyelmét Hajnal Gabriella, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Kéttannyelvű Gimnázium igazgatója. Váczi János alpolgármester kijelentette: ha az önkormányzatot értesítik, hogy valahol a kerületben rendszeresen ilyesmi történik, abban az esetben megvonhatják az érintett egység működési engedélyét.
Az utóbbi időben megszaporodtak a bombariadók a MOM Park Bevásárlóközpontban, sok kárt okozva a bérlőknek – panaszkodott Tóth Sándor, az üzletközpont biztonsági szolgálatának vezetője. Hoffmann Kornél kerületi rendőrkapitány megerősítette azt az értesülést, miszerint az utolsó esetben egy biztonsági kamerával sikerült videofelvételt készíteni a telefonálóról (a gyanúsítottat a fórum után három nappal elfogták – a szerk.).
Tóth Sándor arról is beszélt, hogy egyre gyakrabban jelennek meg agresszívan viselkedő fiatalok a MOM Park környékén, akikkel szemben csak a központ saját területén belül tudnak fellépni, azon kívül már nem. Emiatt jó lenne, ha a környező utcákban működnének térfigyelő kamerák – tette hozzá.
„Amennyiben pénzügyi lehetőségeink engedik, jövőre elindítjuk a kerületi térfigyelő rendszer kiépítését” – árulta el Váczi János. Elsőként a Böszörményi út környékét kameráznák be, majd később a MOM Park térségét is bevonnák a rendszerbe. Arra is törekednek, hogy a városmajori park bekerítésére szánt összegből, amihez a főváros biztosítana támogatást, kerítés építése helyett inkább a közbiztonságot fejlesszék, és kamerákat telepítsenek, illetve ezzel együtt lássanak hozzá a zöldterület rehabilitációjához.

sz.